avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberare certificat nastere in lipsa tatalui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberare certificat nastere in lipsa tatalui

Buna ziua! sunt o mama insarcinata in 32 de saptamani! urmeaza sa nasc la inceputul lunii octombrie, iar in septembrie sotul meu paraseste Romania din alte motive! intrebarea mea este cine scoate certificatul la copil si daca pe el il trece ca tata pe certificat ? de ce acte am nevoie pentru a fi trecut ca tata la copil ? multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:29, 14 August 2015
inregistrarea nasterii se face in termen de 15 zile calendaristice, iar pentru motive intemiate si demonstrate cu acte se poate inregistra pina la un an.
Daca aveti certificat de casatorie, certificatul de nastere al copilului il poate ridica numai mama daca sotul este plecat.
acte necesare actul dv de identitate valabil, certficatul de casatorie si actul medical-constatarea nasterii.
Daca aveti certificat de casatorie nu va faceti probleme, tatal va fi inregistrat in actul de nastere al micutului.
Art. 30 din HG 64/2011
(1) Înregistrarea naşterii se face în baza următoarelor documente:

a) certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;

b) actul de identitate al mamei şi/sau al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;

c) certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, în original şi în fotocopie, dacă sunt căsătoriţi, iar dacă aceştia poartă nume de familie diferit, declaraţia scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul;

d) declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nou nascutului adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou nascutului , in cazul parintilor necasatoriti . Multumesc! [pt tot ce tine de indemnizatie, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Adriana Eveline Adriana Eveline Am si eu o intrebare,sotul e plecat in afara iar eu am nascut in decembrie,trebuie sa fac certificatul celei mici,cum pot proceda? noi nefiind casatoriti! El ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)