avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti

Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza unui proces cu firma sa, nu se stie daca va ajunge la timp pentru nastere sau pentru a putea inregistra copilul. El il recunoaste si nu are nici o problema cu asta. As vrea sa va intreb daca in certificatul constatator de la maternitate voi fi trecuta doar eu, ca mama, asta ar putea influenta negativ eliberarea certificatului de nastere la primarie daca tatal copilului reuseste sa ajunga in cele 14 zile dupa nastere si doreste sa il inregistreze pe numele lui? Si de asemenea care e cea mai buna solutie daca nici in cele 14 zile nu reuseste sa ajunga. El m-a intrebat daca ar fi suficient sa trimita certificatul sau de nastere in original, pasaportul (pentru ca nu au carti de identitate) si declaratia aceea prin care recunoaste copilul, eventual tradusa si legalizata in romana. Daca nu, va rog sa imi spuneti ce alte solutii ar mai exista. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:55, 10 Octombrie 2012
Acte necesare (originale şi câte o fotocopie), în funcţie de situaţie:
• Părinţii sunt căsătoriţi: certificatul medical constatator al naşterii, certificatul de căsătorie şi actele de identitate ale părinţilor;
• Părinţii nu sunt căsătoriţi: certificatul medical constatator al naşterii, certificatul de naştere şi actul de identitate al mamei, actul de identitate al tatălui, declaraţia de recunoaştere completată şi semnată de părinţii copilului în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistreaza naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei; în cazul tatălui minor, acesta va fi asistat de reprezentantul legal. În acelaşi mod se va proceda şi în situaţia în care părintii sunt căsătoriţi şi poartă nume de familie diferite, respectiv declaraţia acestora cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul se va completa în faţa ofiţerului de stare civilă competent sau la un notar public;
• Mama copilului nu este căsătorită, iar copilul nu este recunoscut de tată: certificatul medical constatator al naşterii; certificatul de naştere şi actul de identitate al mamei.
Varianta cea mai simpla, in opinia mea, este sa il declarati dumneavoastra iar cand va veni tatal in tara sa mergeti impreuna la Starea Civila unde va da o declaratie ca recunoaste copilul + veti declara numele pe care veti hotari sa il poate copilul.
Daca tatal este cetatean australian, va da declaratia in fata notarului.

Dupa indeplinirea acestor formalitati copilului i se va elibera alt certificat de nastere.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
Ares-3, moderator
La acest lucru m-am gandit si eu, dar am citit ca in noul certificat de nastere al copilului, dupa ce va fi recunoscut de tata, in dreptul tatalui va fi trecut numele acestuia, dar numele de familie al copilului va ramane cel cu care a fost anterior (al mamei). Si cum noi intentionam sa ne casatorim ar fi destul de ciudat ca noi sa avem acelasi nume de familie, iar copilul nostru altul.

Numele copilului din afara casatoriei Art. 450
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
( numele dvs adica)
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).
Deci nu va faceti griji, cand va duceti cu tatal sa-si recunoasca copilul, spuneti atunci ce nume va purta
Declaratia pe care o va da va cuprinde si dorinta dansului ca cel mic sa ii poarte numele iar dumneavoastra veti semna ca sunteti de acord.

Acele declaratii nu ar avea niciun sens daca nu s-ar schimba si certificatul de nastere al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua Adriana Eveline Adriana Eveline Am si eu o intrebare,sotul e plecat in afara iar eu am nascut in decembrie,trebuie sa fac certificatul celei mici,cum pot proceda? noi nefiind casatoriti! El ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil cetatean strain sim_theo sim_theo Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nou nascutului miruna12345 miruna12345 buna am si o intrebare.voi naste peste 3 saptamani,iar tatal copilului nu va putea sa ajunga in tara,lucrand in afara tarii.ce demersuri sau acte sunt ... (vezi toată discuția)