avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrarea nou nascutului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrarea nou nascutului

buna
am si o intrebare.voi naste peste 3 saptamani,iar tatal copilului nu va putea sa ajunga in tara,lucrand in afara tarii.ce demersuri sau acte sunt necesare,el vrand ca si copilul sa fie pe numele lui ,noi nefiind casatoriti legitimi.va multumesc
astept un raspuns
Daca mama este necasatorita si tatal vrea sa recunoasca copilul, pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
 - actul de identitate ale mamei in original;
- actul de identitate ale tatalui in original;
- certificatul de nastere al mamei in original;
- certificatul de nastere al tatalui in original;
- certificatul medical constatator al nasterii copilului;
- o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata in fata ofiterului de stare civila de ambii parinti.
 
Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca. Daca recunoasterea copilului se face pana intrun an, va fi o problema pentru ca pe noul certificat de nastere al copilului, numele tatalui apare trecut in dreptul rubricii "tata", dar numele de familie al copilului ramane al mamei.
dar daca tatal va trimite de acolo o declaratie notariala?nici asa nu pot sa inregistrez copilul pe numele lui?
angajatorul de acolo nu vrea sa-l lase sa vina in tara
Inregistrarea nasterii - acte necesare

[ link extern ]


Calea simpla ar fi stabilirea filiatiei in acelasi timp fata de ambii parinti, caz in care numele se stabileste prin acordul parintilor si se declara odata cu nasterea copilului la serviciul de stare civila.

Dar este posibil si in ...doi pasi.

Noul Cod Civil

Art. 450. - (1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită. (al mamei in speta)
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care a fost înregistrată naşterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art 449 alin. 3 (adica hotaraste instanta de tutela - potrivit art 449 alin 3).


Nu-l lasa angajatorul!?
Eu as tranti usa in nas oricarui angajator care mi-ar da niste bani, dar dracu' stie pentru ce, daca nu i-as putea cheltui si pentru sufletul meu! Dar, ma rog, poate ca de aceea am ales sa lucrez ...fara angajator. (sa fiu propriul meu sef, avand libertatea de a nu asculta nici de mine insami, intotdeauna).

Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)