avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte de stare civila.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte de stare civila.

Buna ziua!
Am urgent nevoie de o lamurire, legat de un pacient internat intr-un spital, care nu are acte de identitate si nici el, din cauza bolii de care sufera, nu poate furniza date despre el.
Pacientul a fost gasit initial intr-un judet M., fiind internat acolo intr-un spital. Dupa 15 ani acesta a fugit. Cadrele medicale de acolo nu au anuntat disparitia lui. Ulterior, a fost gasit intr-un alt judet B, unde a fost iar internat intr-un spital. S-au facut demersurile necesare in vederea stabilirii identitatii acestuia si s-a aflat locatia unde a fost gasit pentru prima data, respectiv, M.
Avand in vedere dispozitiile art. 22 din Legea nr. 119/1996 cu modificarile ulterioare, cu privire la actele de stare civila, in care se prevede faptul ca:
“Întocmirea actului de naştere al copilului (n. persoanei) găsit se face în termen de 30 de zile de la data găsirii acestuia, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială a fost găsit copilul (n. persoana).”
De aici reiese ca pacientul va trebui transferat la unitatea medicala unde a fost internat pt prima data. Au fost trimise 2 adrese catre acea unitate medicala si una catre Directia de Sanatate Publica, in vederea reglementarii situatie, intrucat, obligatia de inregistrare tardiva a nasterii intra in sarcina lor, insa, nu s-a primit nici un raspuns.
Intrebare: ce posibilitate legala exista pt a transfera pacientul la acel spital.
Nu ar fi decit posibilitatea unei ordonante presedentiale de a obliga unitatea sanitara de unde a plecat sa il reinterneze pentru a se intocmi acetle de stare civila
Mie nu mi se pare ca textul de lege se refera musai la ...primul gasitor, ci la ORICE persoana care a gasit.

Art. 22. - (1) Orice persoană care a găsit un copil ale cărui date de identificare nu se cunosc este obligată să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie în termen de 24 de ore.
(2) Întocmirea actului de naştere al copilului găsit se face în termen de 30 de zile de la data găsirii acestuia, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială a fost găsit copilul, pe baza unui proces-verbal întocmit şi semnat de reprezentantul serviciului public de asistenţă socială, de reprezentantul unităţii de poliţie competente şi de medic.
(3) În procesul-verbal prevăzut la alin. (2), care se întocmeşte în termen de 3 zile de la data găsirii copilului, trebuie să se menţioneze data, locul şi împrejurările în care a fost găsit copilul, sexul şi data presupusă a naşterii acestuia, stabilită de medic.
(4) Obligaţia de a face demersurile necesare în vederea înregistrării naşterii copilului revine serviciului public de asistenţă socială în a cărui rază administrativ-teritorială a fost găsit acesta.


Si daca cineva l-a gasit in PADURE nu rezulta de aici ca acel copil ar trebui transferat inapoi in padure pentru ca numai in acest mod s-ar putea face demersurile necesare de catre serviciul ...din raza padurii. (daca cumva pe acesta l-a avut in vedere legea)

Scuzati exprimarea. Dar atunci cand nu mi-e prea clar textul legii incerc sa-l reduc la cele mai absurde exemple tocmai pentru a mi se releva sensul ...dincolo de cel literal al termenilor.

Eu zic ca ar trebui sa va adresati autoritatilor de la sediul unitatii sanitare (a dvs) si n-au decat sa-si paseze ele "pisica" competentei dintr-o "padure" intr-alta (am vrut sa zic unitate administrativ teritoriala) si nu sa plimbati dvs. copilul. Pentru ca si cu si fara acesta plimbare, incompe...ă ăsta, pardon, necompetenti se vor declara care mai de care dornici sa scape de rezolvarea unei atari probleme.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
romascanu, moderator
Daca pun pacientul pur si simplu in ambulanta si-l duc la respectiva unitate sanitara....ce se intampla?
Pt ca si in cazul transferului pacientilor este necesar acordul medicului unde urmeaza sa fie transferat.
Comitem vreo ilegalitate in cazul asta?

Si eu care in "naivitatea" mea credeam ca va intereseaza faptul ca bietul om n-are acte de stare civila.
Dar daca ma uit mai bine vad ca intrebarea a fost pusa doar asa ...cu aerul unor surori de caritate avand grija mai degraba de "sanatatea" lor decat de-a altora...
Daca adevaratul dvs. scop e acela de-a scapa de impricinat ...apoi nu ma-ntrebati pe mine. Luati-va si dvs. un jurist care sa "despoaie alfabetic" legislatia sanitara si sa va gasesca solutii ...la ceea ce vreti de fapt si nu la intrebarile puse aci ...pe dupa frasin.
Cateodata conducerea este cea care "dicteza" ce trebuie facut...
Problema este ca intr-adevar actele se introduc la Judecatoria din raza de competenta a primului domiciliu al pacientului ( necunoscutului).
Doare ca respectuvul nu are acte, pt ca in felul acesta, serviciile medicale acordate acestuia nu sunt decontate.
Cei care au fost gasiti pe raza noastra de competenta au primit acte...si au fost slava Domnului destui, insa, in acest caz si politia ne "preseaza" sa-l expediem cat mai repede acolo, pt a i se atribui un nume.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea actului de nastere al copilului parasit de mama in unitati sanitare anca_irina anca_irina Daca mama nu a inregistrat copilul la serviciul starii civile pe raza caruia a avut loc nasterea in termenul de 15 zile prevazut de lege, cine poate inregistra ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii ionuti876 ionuti876 Buna seara Sunt major si doresc sa deschid singur actiune pentru inregistrare tardiva a nasteri. Am toate actele parintilor certificatele de nastere ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea tardiva a nasterii Medeea  Iliescu Medeea Iliescu As dori sa stiu cine are competenta sa deschida actiunea de inregistrarea tardiva a nasterii? Este vorba despre o minora in varsta de 6 care nu are ... (vezi toată discuția)