As dori sa stiu cine are competenta sa deschida actiunea de inregistrarea tardiva a nasterii? Este vorba despre o minora in varsta de 6 care nu are certificat de nastere . Mama nu se mai stie despre ea nimic de cand a nascut. A iesit din spital cu copilul si cu constatatorul de nastere si a lasat copilul la mama concubinului.Acum concubinul vrea sa obtina certificatul de nastere al copilului, insa nu stie cum se procedeaza, daca se mai poate face inregistrarea nasterii si care ar fi pasii care trebuie urmati?
Art. 17
(1) Intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul, pe baza declaratiei verbale a persoanelor prevazute la art. 19, a actului de identitate al mamei si al declarantului, a certificatului medical constatator al nasterii si, dupa caz, a certificatului de casatorie al parintilor.
(2) Daca declaratia priveste pe un copil din afara casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momentul declararii nasterii, datele privind pe tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste.
(3) Declararea nasterii se face in termen de 15 zile pentru copilul nascut viu si in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort. Termenele se socotesc de la data nasterii. In cazul in care copilul nascut viu a decedat inauntrul termenului de 15 zile, declararea nasterii se face in termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul nascut mort se intocmeste numai actul de nastere.
Art. 21
(1) Cand declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, intocmirea actului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere.
(2) Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala are domiciliul persoana interesata sau unde are sediul institutia de ocrotire a copilului. In vederea solutionarii, instanta solicita serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor in a carui raza administrativ-teritoriala are domiciliul persoana interesata sau se afla sediul institutiei de ocrotire verificari pentru stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist cu privire la varsta si sexul persoanei al carei act de nastere se cere a fi intocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara.
Ma intereseaza si pe mine subiectul.Este vorba tot despre o minora in varsta de 7 ani care nu are identitate.Fetita s-a nascut intr-un spital,deci exista un act doveditor al nasterii.Problema e ca mama ,la momentul nasterii era casatorita (este si acum )cu altcineva decat tatal copilului.Nimeni nu a inregistrat copilul.In momentul de fata,fata sta cu tatal ei biologic,mama a parasit-o,iar eu as dori sa stiu care sint pasii de urmat pentru ca tatal sa ii poata obtine fetei certificatul de nastere.Multumesc.
Nume nou nascut
Roxinela
Buna ziua, am o nelamurire : Eu sunt divortata si am un prieten(tatal copilului)... . As dori sa stiu daca tatal il recunoaste (e trecut la numele tatalui) , ... (vezi toată discuția)