avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nume nou nascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nume nou nascut

Buna ziua, am o nelamurire : Eu sunt divortata si am un prieten(tatal copilului)... . As dori sa stiu daca tatal il recunoaste (e trecut la numele tatalui) , copilul poate purta numele meu de familie(asta e dorinta mea) ? Nu suntem casatoriti si nici nu stiu daca momentan acest lucru il vom face . Ce drepturi are tatal cpilului ? De catre cine trebuie declarat copilul la primarie ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:52, 18 Noiembrie 2009
Extras din L.119/1996:
Intocmirea actelor de stare civila
SECTIUNEA 1
Intocmirea actului de nastere

Art. 17. — (1) Intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii
administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul, pe baza declaratiei verbale a persoanelor prevazute la art. 19, a actului de identitate al mamei si al declarantului, a certificatului medical constatator al nasterii si, dupa caz, a certificatului de casatorie al parintilor.
(2) Daca declaratia priveste pe un copil din afara casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momentul declararii nasterii, datele privind pe tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste.
(3) Declararea nasterii se face in termen de 15 zile pentru copilul nascut viu si in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort. Termenele se socotesc de la data nasterii.
Art. 18. — (1) Numele de familie si prenumele copilului se stabilesc potrivit legii.
(2) Ofiterul de stare civila poate refuza inscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, parintii putand opta pentru un nume corespunzator.
(3) Daca parintii nu au nume de familie comun sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei scrise si semnate de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului. In caz de neintelegere intre parinti, va decide primarul unitatii administrativ-teritoriale de la locul inregistrarii nasterii, prin dispozitie.
Art. 19. — Au obligatia de a face declaratia de nastere oricare dintre parinti, iar daca, din diferite motive, nu o pot face, obligatia declararii revine medicului, persoanelor care au fost de fata la nastere, personalului desemnat din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea sau oricarei persoane care a luat cunostinta despre nasterea copilului.
Art. 20. — (1) Cand declaratia de nastere a fost facuta dupa expirarea termenelor prevazute de art. 17 alin. (3), inauntrul termenului de un an de la nastere, intocmirea actului de nastere se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de cariera.

Copilul a fost conceput dupa divort ?
Tatal va face recunoasterea la starea civila si in certificat la rubrica ttatalui, vor fi inscrise datele acestuia. Copilul insa poate purta numele dvs. Trebuie sa va prezentati impreuna cand declarati copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare tardiva parnicamarina parnicamarina cunosc o persoana care este majora, tatal este decedat iar de mama ei nu mai stie nimic de cand avea 10 ani. Pana in prezent a locuit cu un frate mai mare care ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala cassy cassy buna seara! mama care nu a declarat in termen de 1 an nasterea (nu avea act de identitate valabil si necasatorita) poate da in judecata Primaria - serviciul ... (vezi toată discuția)
Paternitate- tagada timis2014 timis2014 Buna seara. Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt ... (vezi toată discuția)