avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte de stare civila.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte de stare civila.

Buna ziua!
Am urgent nevoie de o lamurire, legat de un pacient internat intr-un spital, care nu are acte de identitate si nici el, din cauza bolii de care sufera, nu poate furniza date despre el.
Pacientul a fost gasit initial intr-un judet M., fiind internat acolo intr-un spital. Dupa 15 ani acesta a fugit. Cadrele medicale de acolo nu au anuntat disparitia lui. Ulterior, a fost gasit intr-un alt judet B, unde a fost iar internat intr-un spital. S-au facut demersurile necesare in vederea stabilirii identitatii acestuia si s-a aflat locatia unde a fost gasit pentru prima data, respectiv, M.
Avand in vedere dispozitiile art. 22 din Legea nr. 119/1996 cu modificarile ulterioare, cu privire la actele de stare civila, in care se prevede faptul ca:
“Întocmirea actului de naştere al copilului (n. persoanei) găsit se face în termen de 30 de zile de la data găsirii acestuia, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială a fost găsit copilul (n. persoana).”
De aici reiese ca pacientul va trebui transferat la unitatea medicala unde a fost internat pt prima data. Au fost trimise 2 adrese catre acea unitate medicala si una catre Directia de Sanatate Publica, in vederea reglementarii situatie, intrucat, obligatia de inregistrare tardiva a nasterii intra in sarcina lor, insa, nu s-a primit nici un raspuns.
Intrebare: ce posibilitate legala exista pt a transfera pacientul la acel spital.
Coroborari:
1. Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului - art. 11 alin 5 si 6.
(5) In situatia in care, in urma verificarilor efectuate de politie, nu este posibila identificarea mamei, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului transmite serviciului public de asistenta sociala in a carui raza administrativ-teritoriala s-a produs nasterea dosarul cuprinzand certificatul medical constatator al nasterii, procesul-verbal prevazut la alin. (2), dispozitia de plasament in regim de urgenta si raspunsul politiei cu rezultatul verificarilor.
(6) In termen de 5 zile de la primirea documentatiei prevazute la alin. (5), serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a obtine dispozitia de stabilire a numelui si prenumelui copilului, in conformitate cu prevederile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, cu modificarile ulterioare, si de a face declaratia de inregistrare a nasterii la serviciul de stare civila competent.

2. O.U.G. nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice.
Art. 2 (3) Numele de familie şi prenumele copilului găsit, născut din părinţi necunoscuţi, precum şi în situaţia în
care copilul este abandonat de către mamă în spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilită în termen de
30 de zile de la constatarea abandonului, se stabilesc prin dispoziţia primarului comunei, oraşului,
municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază a fost găsit copilul ori s-a constatat
abandonul acestuia, în condiţiile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu modificările şi
completările ulterioare.


Asadar, intra in competenta Spitalului unde a fost gasit prima data pacientul sa introduca actele pt inregistrarea tardiva a nasterii.
Revin cu intrebarea....daca cei de acolo nu raspund solicitarii noastre, cum "ii putem obliga" sa accepte transferul acestui pacient.


parerea mea este ca se face confuzie intere "copil gasit" (legea 119/1996, art.22) si pacientul a carui varsta nu o cunoastem. Inregistrarea tardiva se refera la inregistrarea pentru prima data in actele de stare civila a unei persoane. nu este cazul de fata, persoana este deja inregistrata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea actului de nastere al copilului parasit de mama in unitati sanitare anca_irina anca_irina Daca mama nu a inregistrat copilul la serviciul starii civile pe raza caruia a avut loc nasterea in termenul de 15 zile prevazut de lege, cine poate inregistra ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii ionuti876 ionuti876 Buna seara Sunt major si doresc sa deschid singur actiune pentru inregistrare tardiva a nasteri. Am toate actele parintilor certificatele de nastere ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea tardiva a nasterii Medeea  Iliescu Medeea Iliescu As dori sa stiu cine are competenta sa deschida actiunea de inregistrarea tardiva a nasterii? Este vorba despre o minora in varsta de 6 care nu are ... (vezi toată discuția)