avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotãrâri potrivnice date de instanþe deosebite, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotãrâri potrivnice date de instanþe deosebite, cãi de atac

Buna seara,

litigiu de munca.
prima instanta da o hot.
a doua, curtea ca instanta de recurs da o hotarare potrivnica.

c.p.c spune: conform 322 pct 7, revizuirea se va indrepta la instanta m mare in grad.
intrebare: daca cererea de revizuire a fost judecata de curte - respinsa ca inadmisibila ptr motive care nu le cunosc inca dar scrie ca fiind irevocanila- , curtea fiind aceeasi instanta care a dat hot.potrivnica , ca instanta de recurs si nu de o alta instanta m mare in grad asa cum spune 322 pct 7, se poate cere anularea ei ? pe critierii de necompetenta materiala sau...?



va multumesc.

cu stima,
flory
Cel mai recent răspuns: flory1 , utilizator 15:56, 27 Martie 2013
Nu confundati textele de lege si competenta instantelor de judecata ... daca era vorba despre doua hotarari potrivnice , vi s-ar fi admis cererea de revizuire ...

Instanta superioa are compenta de a pastra sau nu hotararea unei instante inferioare ... in acest caz , nu este vorba despre doua hotarari potrivnice ... un scurt rezumat la acelui motiv de revizuire la care va referiti :
Revizuirea pe acest motiv îşi are suportul în respectarea puterii lucrului judecat şi presupune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- să existe două hotărâri definitive potrivnice.
- hotărârile contradictorii să fie pronunţate în aceeaşi pricină, adică, să existe triplă identitate de părţi, obiect şi cauză .
- hotărârile potrivnice să fie pronunţate în dosare diferite ;
- în al doilea proces să nu se fi invocat excepţia puterii de lucru judecat sau, dacă a fost invocată, să nu se fi discutat ;
- să se solicite anularea celei de-a doua hotărâri, care s-a dat cu nerespectarea puterii lucrului judecat .

Curtea de Apel este o instanta superioara Tribunalului si Judecatoriei ... dvs ati atacat cu revizuire o hotarare a instantei de recurs ... instanta de recurs fiind Curtea de apel ... impotriva acestei hotarari ati formulat o cerere de revizuire care v-a fost respins ca fiind inadmisibila ... corecta decizia instantei, intrucat daca ati invocat art.322 pct.7 C.proc.civ. vechi , din cuprinsul cererii nu reiesea ca insasi Curtea de Apel a pronuntat o alta hotarare intre acelasi parti contrara celei pe care ati atacat-o cu revizuire.
Stimat Domn,

Nu am invocat 322 pct 7.
Am interpretat gresit acum , insa nu am invocat in instanta art mentionat mai sus.

Caut sa gasesc o cale, intreb..si fireste astept un sfat.

Am invocat art.322 pct 5 .N-am inca ras.hotararii, insa probabil s-a dat adm, ca nefiind invocat fondul in luarea deciziei instantei de recurs.
M-ati putea lamuri, de ce anume se considera de regula ca nu se intra in fond ptr a da decizia, cand instanta nu poate sa inteleaga altfel situatia, si chiar curinde in hotararea admiterii recursului fapte regasite in fond.

Multumesc.
Cu stima,
Flory

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul admis , modifica decizia recurata în sensul respingerii apelului si a pastrat sentinta apelata, evoca fondul_? dadural dadural S-a formulat cerere de revizuire împotriva unei decizii civile dată de Curtea de Apel prin care ne-a fost admis recursul, soluţia fiind modificarea deciziei ... (vezi toată discuția)
Recurs - revizuire lungu1on lungu1on Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ? Se poate cere ... (vezi toată discuția)
Revizuirea hotararii Liliana Tanase Liliana Tanase Am castigat un proces la tribunal. La curtea de apel am pierdut. La ce instanta trebuie sa adresez cererea de revizuire a hotararii definitive si irevocabile ... (vezi toată discuția)