avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... informatii legea pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

informatii legea pensiilor

Am lucrat in conditii speciale de munca<in subteran>timp de 24 ani ,din care timp de 17 ani am lucrat ca artificier si gestionar materii explozive.Am o nelamurire privind anii lucrati cu materiale explozive cum ca s-ar acorda ceva suplimentar la calculul pensiei datorat acestui fapt ca am lucrat cu materiale explozive.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: timodemi , utilizator 18:10, 27 Martie 2013
Legea 263/2010

Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;



Art. 16
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;


Legea 3/1977


Art. 16
Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li ia in calculul vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si sase luni pentru grupa I sau un an si trei luni pentru grupa II. In aceste cazuri nu se reduce limita varstei de pensionare.


Legea 263/2010

Art. 18
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;



Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:

b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);


Art. 56
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a)

(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), reducerea varstei standard de pensionare este de:
a) 20 de ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a);


(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 30 de ani.


Asadar,daca aveti 24 de ani in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

Aduc:

-O perioada suplimentara la vechimea in munca de 12 ani(6 luni la 1 an).
-O reducere cu 20 de ani a varstei standard de pensionare(65).
-Un punctaj suplimetar de 50% pentru perioada respectiva.


Aveti dreptate cu ce ati spus.Dar eu m-am referit la faptul ca cei care au lucrat in manipulare si gestionare de explozibil beneficeaza de un spor calculul pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele de cm se scad din stagiul de cotizare ? lidia.iordan lidia.iordan Care este vechimea neântreruptă pentru a ma putea pensiona fără penalizare, având in vedere ca am lucrat in subteran timp de 28 ani si 7 luni ? Menționez ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta, gr. 1 de munca netu_ologu netu_ologu Buna ziua. Care este limita de varsta si stagiul complet de cotizare pt. cei care au lucrat 24 de ani in gr. 1, ( conditii deosebite... adica minerit )? (vezi toată discuția)