avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot stramuta un proces civil la o alta judecatorie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot stramuta un proces civil la o alta judecatorie daca am indoieli ca nu se judeca corect?

Sunt intr-un proces de custodie minor.Felul cum s-a judecat pana acum imi pune unele semne de indoiala asupra corectitudinii instantei.Avocata reclamantei 'isi face veacul ' pe la aceasta judecatorie,ca de altfel si tatal ei,si imi da impresia ca se cunoaste cu toti judecatorii si grefierii.Aceste practici sunt cunoscute si prin alte instante?
Din acest motiv as dori sa mut procesul in alta parte sau sa cer revocarea judecatorului.cum sa procedez?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:54, 29 Martie 2013
Strămutarea pricinilor este posibila doar in situatii exceptionale:
1. atunci când una din părțile litigante are două rude sau afini magistrați sau asistenți judiciari la instanța unde se judecă pricina, situație în care strămutarea poate fi cerută doar de partea potrivnică și doar înainte de începerea oricăror dezbateri,
2. atunci când există motive de bănuiala legitimă (cel mai uzat caz de strămutare) sau
sau de siguranta publica.

Nu inteleg termenul de "baniala legitima".
Despre revocarea judecatorului ce-mi puteti spune?
Va multumesc
Conform NCPC,stramutarea procesului poate fi ceruta si pentru motive de banuiala legitima.Banuiala se considera legitima daca exista o indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor din cauza circumstantelor procesului,calitatii partilor sau unor relatii conflictuale locale.
Recuzarea judecatorului o puteti invoca doar daca acesta se afla intr-o situatie de incompatibilitate,in cazurile strict si limitativ prevazute de art.41 si art.42 din Noul Cod de Proc.civila.
Din cele relatate,nu puteti invoca recuzarea, ci ati putea solicita doar stramutarea procesului, insa este necesar ca banuiala dvs. sa fie legitima.
Numai bine!
Adica trebuie cumva dovedita aceasta banuiala?

In alta ordine de idei:in acest proces sunt parat;daca voi pierde sau nu se va termina cu rezonabil - ceea ce se va si intampla - voi putea deschide actiune cu aproape aceleasi capete de acuzare impotriva reclamantei si la alta instanta?

Mii de multumiri,
Banuiala legitima o va observa si analiza instanta suprema daca exista.
In general exista problemele pe care le invocati in aceste procese...

Nu veti putea deschide proces la alta instanta decat daca respectati competenta teritoriala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces kyrradan kyrradan Salut, am si eu o problema ! am aflat de curand de ce pierd totdeauna procesele cu o anumita persoana: are cumnat pe presedintele instantei... Dar, ca sa ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare - magistratul este afin cu ginerele uneia dintre parti leusan leusan daca cer strmutarea unei cauze civile pe motiv ca magistratul(carea fost judecat la judecat locaLla iar acum este la tribunal--dar instantele se afla in ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca - litigii de munca carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua! Sindicatul societatii noastre are deschis un conflict de munca privind plata cu 25% a salariilor pentru 1 an de zile, din motive ... (vezi toată discuția)