avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de stramutare - magistratul este afin cu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de stramutare - magistratul este afin cu ginerele uneia dintre parti

daca cer strmutarea unei cauze civile pe motiv ca magistratul(carea fost judecat la judecat locaLla iar acum este la tribunal--dar instantele se afla in acelasi local ,in aceiasi cladire, salile sunt despartite de un perete)este afin cu ginerele unuia dintre parti si avocata acestei parti este tocmai sotia magistratului, si mai mai exista si alte gradele de afinitate( nasi ,cumetri ) cu o alta parte din proces. dar si faptul ca ginerele decare am facut vorbire este un influent om de afaceri la nivel local, se poate aproba ?

mai mult una dintre aceste parti a si afirmat ca au relatii si nu se tem de acest proces.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
leusan, utilizator
Puteti invoca motivul banuieli legitime ca nu veti putea avea un proces just si echitabil, conform celor garantate de Constituţia Romăniei şi art. 6 al Conventiei Europene ale drepturilor Omului. Dar va recomand ca cererea sa fie redactat de un jurist.
Stramutarea se poate cere doar in 2 situatii:
-pentru motiv de banuiala legitima
-pentru motiv de siguranta publica
NCPC prevede ca banuiala se considera legitima in cazurile in care exista indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor:
-din cauza circumstantelor procesului,
-calitatii partilor
-relatiilor conflictuale locale.
Cererea de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta Curtii de Apel, daca instanta de la care cereti stramutarea este o Judecatorie sau un Tribunal din circumscriptia acesteia.
De asemenea, va precizez si ca in situatia in care procesul civil este pe rol la Curtea de Apel,competenta de solutionare a cererii de stramutare ii revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pe cale de consecinta ,in situatia prezentata de dvs., cererea de stramutare o veti depune la Curtea de Apel din a carui circumscriptie apartine instanta care judeca procesul.
Succes!

Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
cererea de chemare in judecata este facuta anterior intrarii in vogoarea noului CPC ,cererea de stramutare dupa care cod se face?
In opinia mea,desi NCPC se aplica proceselor incepute de la data intrarii sale in vigoare-15.02. si procesul a inceput inainte de aceasta data, cererea de stramutare pe motive de banuiala legitima, va fi inaintata Curtii de Apel si judecata sub imperiul actualului Cod de proc.civ.
Laura Vilsan
va fi judecata dupa vechiul cod

Alte discuții în legătură

Stramutare Antdy Antdy ªtiţi cumva care sunt cauzele pentru care se obţine strămutarea? Dacă se poate să îmi daţi si ceva decizii sau vreo părere doctrinară, căci în ... (vezi toată discuția)
Un motiv valabil pentru solicitarea stramutarii? sarbovsoareconstantin sarbovsoareconstantin Judecatorul cauzei si avocata partii adverse au fost, timp de 16 ani colegi (ambii judecatori la aceeasi judecatorie). In acest caz, ma pot astepta la ... (vezi toată discuția)
Poate fi solicitata stramutarea unui dosar de judecata catre o alta instanta din alt judet ? ContSters365439 ContSters365439 Doresc un raspuns va rog. Sunt din Suceava si as dori sa solicit stramutarea dosarului la Bucuresti sau in alt oras. Poate fi posibila stramutarea ? Sau, se ... (vezi toată discuția)