avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Un motiv valabil pentru solicitarea stramutarii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Un motiv valabil pentru solicitarea stramutarii?

Judecatorul cauzei si avocata partii adverse au fost, timp de 16 ani colegi (ambii judecatori la aceeasi judecatorie). In acest caz, ma pot astepta la impartialitatea actului de justitie? Este acesta un motiv valabil pentru a solicita stramutarea cauzei?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:12, 27 Februarie 2016
Puteti cere stramutarea procesului ptr.banuiala legitima conform art.140(2)NCPC"Banuiala se considera legitima in cazurile in care exista indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor din cauza circumstantelor procesului, calitatii partilor ori a unor relatii conflictuale locale."
Stramutarea ptr.motiv de banuiala legitima sau de siguranta publica se poate cere in orice faza a procesului.[art.141(1)NCPC] Cererea de stramutare pe intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel,daca instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau un tribunal din circumscriptia acesteia.Daca stramutarea se cere de la curtea de apel,competenta de solutionare revine Inaltei Curtii de Casatie si Justitie.[Art.142(1)NCPC]
Multumesc mult, atat pentru calitatea cat si pentru promptitudinea raspunsului dv.! Am inteles insa ca solicitarea stramutarii e una - iar aprobarea stramutarii e cu totul alta. Ati risca un pronostic?
Aproximativ : 50% DA, 50% BA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere stramutare proces niculae49 niculae49 Am pierdut procesul civil la prima instanta, sunt un termenul de apel. Catre ce instanta pot formula o cerere de stramutare ? Mai fac mentiunea ca instanta ... (vezi toată discuția)
Schimbare tribunal judecare apel Claudiu_R Claudiu_R Buna ziua, As dori o recomandare privind oportunitatea schimbarii tribunalului unde se judeca apelul, tinand cont ca am castigat pe fond, partea adversa ... (vezi toată discuția)
Poate fi solicitata stramutarea unui dosar de judecata catre o alta instanta din alt judet ? ContSters365439 ContSters365439 Doresc un raspuns va rog. Sunt din Suceava si as dori sa solicit stramutarea dosarului la Bucuresti sau in alt oras. Poate fi posibila stramutarea ? Sau, se ... (vezi toată discuția)