avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ?

Buna ziua !

Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva

asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de furnizare agent termic . In

timpul procesului unul dintre datornici si-a remediat situatia prin achitare, cel

de-al doilea insa nu . Procesul a fost castigat de catre furnizorul de agent termic,

iar conform legii, asociatia la randul ei se poate indrepta impotriva debitorului in

cauza . Se pune problema in ce masura asociatia mai poate functiona normal,

prin reconstituirea unui fond de rulment, de reparatii etc, sau daca aceste fonduri,

in conditiile constituirii lor, sunt automat poprite .

As aprecia cat de urgent un raspuns in acest sens .

Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:45, 13 Aprilie 2013
A fost, probabil vreti sa spuneti, blocat contul asociatiei in care existau bani pe care banca ii trimite in contul furnizorului castigator in procesul cu asociatia....

In banca nu exista fond de rulment sau alta denumire specifica evidentei contabile din asociatie.

Asociatia se poate indrepta in instanta impotriva restantierilor pentru a recupera ceea ce i-a fost luat de furnizor din cont.
Buna !

Multumesc frumos pentru promptitudine ! Fondul de rulment sa spunem ca nu se

depoziteaza in banca, ci se retine la administrator ( sa spunem doar ) Deci de luna viitoare,

va aparea pe listele de cheltuieli si fondul de rulment, care insa nu se va depune in vreun

cont . Intrebarea este : administratorul, cunoscand situatia asociatiei ( faptul ca este poprita

), are posibilitatea " pastrarii " acestor sume reprezentand fond de rulment, sau indiferent

unde s-ar afla banii depozitati, daca ei apar scriptic ca si fond de rulment vor trebui virati

catre executor si practic asociatia se vede astfel in imposibilitate de a isi reconstitui fondurile

necesare ( rulment + reparatii ), inclusiv cele legal prevazute de lege .
Poprirea se pune pe contul bancar al asociatiei. In acel cont bancar, asociatia are o suma de bani, nu are fond de rulment, de repartii, cote lunare..., ci simplu acolo sunt bani.
Asa ca orice suma de bani ce intra in contul bancar al asociatiei se va dirija catre creditor.
Ordinea ar fi urmatoarea:
Strangeti fond de rulment si depuneti in banca tot ce va ramane dupa ce incasati de pe lista de intretinere, inclusiv fondul de rulment, si platiti ceilalti furnizori si prestatori, ca sa fiti macar la ei cu platile la zi, iar restul de bani care va raman depuneti-i in banca ca furnizorul cu pricina sa-si ia din datoria pe care o aveti la el.

Puteti functiona, dar mai dificil, pana cand va recuperati datoria de la restantierul pe care il aveti in asociatie si impotriva caruia va trebui sa va indreptati in justitie pentru recuperarea restantei.

Acum, sa va spun sincer, parca mai sigura este depunerea banilor in banca, decat pastrarea banilor in teschereaua administratorului, pe termen lung. Si-asa fondul de rulment trebuie sa fie destinat platii facturilor, curente si restante, dar planificarea v-o faceti in asociatie, astfel incat sa nu ramaneti restanti si la alti furnizori, dar sa va achitati si o parte din ce datorati celui care v-a executat.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
elga50, moderator
Sugestia mea, din experienta, este sa nu depuneti nici un leu in banca. Incasati orice suma prin casierie si de acolo faceti platile in ordinea urgentelor. Din banii incasati platiti facturile ce ajung la scadenta pentru a nu vi se sista utilitatile. Cu sumele ca va raman dupa achitarea facturilor urgente, mergeti la furnizorul de agent termic si mai platiti din sumele pierdute in instanta.
Nu are rost sa va ganditi la depunerea in banca a banilor incasati ca fonduri de orice fel, pentru ca nu vor sta acolo ci vor fi automat dirijati catre furnizorul de agent termic.
Asociatia nu numai ca are dreptul, asa cum se spune in mesajele anterioare, ca acum sa dea in judecata proprietarii restantieri, ci trebuia sa o faca de mult timp. Procesul cu furnizorul a durat ceva timp iar asociatia trebuia sa actioneze imediat impotriva restantierilor pentru a nu se mai ajunge la executarea silita prin poprire pe contul bancar. Pentru ca aceasta executare silita implica, pe langa pierderea oricarei sume existente in cont, si costuri suplimentare suportate de asociatie.
In 2007 asociatia noastra a fost actionata in instanta de furnizorul de energie termica, iar procesul a durat 3 ani. Dar in 2007 aveam deja actiunea in instanta impotriva unui restantier mare si imediat am dat in judecata alti 4 proprietari restantieri. Am recuperat de la acesti restantieri o parte din debite, am mai platit treptat catre furnizor... Dar s-a ajuns la executarea contului asociatiei chiar inainte de judecarea recursului. In recurs am aratat instantei ca am achitat integral debitele, am gasit o motivatie, o "chichita" de care ne-am folosit cu privire la penalizari (500 mil lei vechi) si-am obtinut anularea acestora in recurs.
Dar am avut o perioada contul bancar sub poprire si nu am amai facut nici o operatiune prin acesta pana am reglat situatia, operand numai cu incasari si plati numerar prin casierie.
Asa am reusit sa facem cu banii ce vrem noi, achitand urgentele si asigurand functionarea asociatiei, fara sa ne fie luati banii fortat.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)
Folosirea fondului de reparatii pentru plata facturilor restante avramionel avramionel fondul de reparatii la asociatiile de proprietarii poate fi folosit de catre asociatie pentru plata facturilor restante? la asciatia nr 21 craiovita noua din ... (vezi toată discuția)