avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea fondului de reparatii pentru plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea fondului de reparatii pentru plata facturilor restante

fondul de reparatii la asociatiile de proprietarii poate fi folosit de catre asociatie pentru plata facturilor restante?
la asciatia nr 21 craiovita noua din craiova se practica
este corect ce fac?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 20:44, 12 Septembrie 2015
Buna seara.
Din cate stiu eu pentru plata facturilor restante exista fondul de rulment.Depinde si de cum s-a hotarat in adunarea propietarilor care este obligatorie in fiecare an,in primul trimestru.In cadrul acestei adunarii este obligatoriu sa fie incluse urmatoarele:

-analiza si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli,
-stabilirea fondurilor de rulment si reparatii,
-remuneratia conducerii asociatiei,
-prezentarea situatiei restantierilor din cadrul asociatiei si masurile luate,
-situatia platilor catre furnizorii de servicii,
-raportul cenzorului,
-modalitatea de repartizare a diferentelor de apa.
Iata ce prevede dispozitia in vigoare HG nr 1588/2007
ART. 24
(1) În scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari
stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de
rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel încât sa poata acoperi
cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea
cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea
cheltuielilor lunare înregistrate de asociatia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii
cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar în cazurile asociatiilor de
proprietari nou-înfiintate, prin constatarea si însusirea experientei în domeniu a unor
asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui
proprietar, potrivit hotarârii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reîntregirea
fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru
încasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta
personalizata separata.
(3) În situatiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriasul se
obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieste, acesta
va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile de schimbare a domiciliului
sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau
a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si în situatiile în care cheltuielile
lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului

Fondul de rulment este legal prevazut pentru plata facturi curente,pana la reconstituirea acestuia prin achitarea cotelor individuale lunare
Daca insa la dv la asociatie se utilizeaza fondul de rulment pentru achitare facturi restante,inseamna ca valoarea fondului permite achitarea facturi restante+cele curente
Este temeinic si legal ca asociatia de proprietari sa dispuna masurile necesare achitarii facturilor astfel incat furnizorii de utilitati sa nu dispuna sistarea provizorie a utilitatilor pana la plata debitului acumulat
avramionel a scris:
fondul de reparatii la asociatiile de proprietarii poate fi folosit de catre asociatie pentru plata facturilor restante?

Banii existenti in casierie sau in contul bancar al asociatiei de proprietari pot fi folositi pentru plata facturilor catre furnizori, indiferent de provenienta acestor bani. Chiar daca acesti bani provin din sumele incasate ca "fond de reparatii".
Deci fondul de reparatii nu poate fi folosit, scazut, diminuat din registrul fondului de reparatii, dar cu suma de bani existenta in asociatie (casa sau banca) se pot achita facturile catre furnizori chiar daca aceste sume provin din fondul de reparatii.

Raspunsul scurt la intrebare: fondul NU, banii din fond DA!

Eu am platit anul acesta fondul de rulment, la anu mai platesc alta suma ? Din cite inteleg eu , daca creste costul pe aprtament fata de anul expirat, administratorul poate cere alt fond de rulment s au trebuie sa completeze fondul de la restantierii de anul trecut ?
Fondul de rulment este al dumneavostra.
El trebuie sa se situeze la nivelul unei intretineri de varf.
Asadar, daca veti avea intr-o luna de iarna o suma de plata la intretinere mai mare decat fondul de rulment personal, e firesc ca el sa poata sa fie ajustat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)