avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cesiune creante ; creanta e prescrisa sau nu ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cesiune creante ; creanta e prescrisa sau nu ?

Am luat in 02.09.2008 o linie de credit cu card bussines atasat , pe o perioada de un an . Am platit-o in mare parte dar din diverse motive n-am reusit sa achit tot creditul .S-a facut o reesalonare pe 6 luni in data de 22.02.2010 din care nu am platit nimic. Banca mi-a trimis cateva notificari dar nimic mai mult dupa care a vandut creanta catre o firma cu sediul in Cipru , considerandu-se contract de credit tocmai reesalonarea din 22.02.2010.
Firma cesionara mi-a trimis o "notificare cesiune creante " din care am vazut ca dobanda este aproape egala cu suma ramasa neachitata . Am luat legatura cu ei telefonic si cand le-am cerut sa-mi trimita defalcat cum s-a ajuns la suma ceruta mi-au zis ca asta e suma pe care banca le-a comunicat-o, insistand sa fac o plata de 2000 lei (suma totala de plata fiind de 14000 lei) ca dupa aceea sa se poata face reesalonarea. Raspunsurile primite la intrebarile mele fiind foarte evazive si insistenta sa fac neaparat acea plata , m-au facut sa cred ca datoria s-ar putea sa fie prescrisa , cu atat mai mult cu cat am fost la banca sa cer detalii , iar banca mi-a zis ca la ei nu mai figurez cu nici o datorie.
Ce credeti , a intervenit prescriptia ? Ce sa fac pe viitor ?
Multumiri tuturor celor care au avut rabdarea sa citeasca cele scrise de mine .
Cel mai recent răspuns: tazuu , utilizator 12:48, 2 Aprilie 2013
Pentru ca discutam despre perioada 2008 pana in prezent, sunt aplicabile dispozitiile Decretului 167/1958.
Conform acestui act normativ termenul general de prescriptie este de 3 ani. Acest termen poate fi insa suspendat sau intrerupt.
Dvs. vi s-a solicitat plata pentru ca prin plata ati recunoaste debitul integral, si prin recunoastere se intrerupe cursul prescriptiei.
Daca nu ati facut nici un act prin care sa fi inrerupt cursul prescriptiei in perioada 22.02.2010-22.02.2013 s-a implinit termenul de prescriptie.
Daca s-a facut esalonarea in februarie 2012, prima scadenta ar fi fost probabil in martie sau aprilie, de atunci curgand termenul de prescriptie. Puteti urmari pe portal.just daca s-a cerut incuviintare la executare. Daca nu, cel mai probabil s-a prescris sau se va prescrie, cum a spus colegul de mai sus.
Multumesc mult raspunsurilor primite.
M-am uitat pe portal.just si am descoperit ca s-a cerut incuviintare de executare silita in data de 12.11.2010 , de catre BANCA , iar notificarea de cesiune creante am primit-o in data de 27.12.2012. Firma cesionara se poate folosi de acest lucru ca sa ma execute silit daca incuviintarea n-a fost ceruta de ea?
Depinde foarte mult ce s-a intamplat dupa aceea. ati primit pana acum vreun document de la executorul bancar sau executorul judecatoresc? Puteti invoca prescriptia( desi nu cred ca e cazul) sau perimarea si dupa aceea prescriptia daca au trecut peste 3 ani de cand trebuia sa platit datoria, in functie de ce gasiti in dosarul de executare.

Luati legatura cu ei, verificati dosaruld executare si consultati si un avocat inainte de a face ori demers. Succes! :)
Daca incuviintarea executarii silite e din noiembrie 2010, abia in noiembrie 2013 se vor implini trei ani, deci nu mai e vorba de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita chriss81 chriss81 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: - s-a inceput executarea silita in cursul anului 2009, titlul executoriu fiind un contract de credit ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie din 2007 mircea_av mircea_av Buna ,va rog sa m-a szcuzati ca revin la un subiect diascutat mai demult,in 2007 am avut un contract cu romtelecomul ,care mi-l-a inchis pentru neplata, si ... (vezi toată discuția)
Situatie termen prescriptie datorii bancare alexandraoana alexandraoana Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)