avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pret in antecontract v-c mai mic decat pretul real al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pret in antecontract v-c mai mic decat pretul real al imobilului

Parintii mei au vandut o casa cu terenul aferent in septembrie 2008, antecontractul de vanzare-cumparare incheindu-se pe o suma mult mai mica, la rugamintea cumparatorilor de a plati taxe notariale mai mici. Datorita faptului ca schita cadastrala nu corespunde cu titlul de proprietate, rectificarea titlului intarzie intocmirea actelor finale de vanzare-cumparare. Cumparatorii s-au mutat deja in locuinta inca de la intocmirea antecontractului. Acum, invocand criza financiara, refuza sa mai plateasca parintilor pretul stabilit initial, scotand in evidenta faptul ca antecontractul e intocmit pe 35000 lei in loc de 75000 lei, suma negociata. Ce sanse sunt ca ei sa primeasca pretul real al casei sau, daca nu e posibil, sa anuleze antecontractul de vanzare cumparare, restituind suma primita ca avans? Mentionez ca , cumparatorii vor sa obtina casa la pretul stipulat in antecontract, refuzand sa primeasca banii inapoi.
Cel mai recent răspuns: freediaro , utilizator 20:17, 7 Aprilie 2011
Hmmm, din pacate tot in antecontract este posibil sa fi fost prevazut ca daca vanzatorii se razgandesc platesc de 2 ori pretul primit asa ca va trebui vazut f bine antecontractul spre a putea pronunta o opinie competenta, insa in ceea ce priveste pretul, cumparatorii nu pot fi obligati sa plateasca altceva decat ceea ce este stipulat in inscrisuri.
Inregistrarile telefonice pot fi folosite ca inscrisuri doveditoare pentru pretul real al casei, in cazul in care cumparatorii actioneaza in judecata vanzatorii pentru refuzul de a semna actele finale? In antecontract intr-adevar se mentioneaza faptul ca ei platesc dublul avansului, daca se razgandesc. La telefon au recunoscut faptul ca au de platit 75000, ba chiar cer si alte terenuri in plus pentru a plati aceasta suma si nu suma trecuta in antecontract.
Codul civil:

Art. 1191
Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata.
Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.
Partile insa pot conveni ca si in cazurile aratate mai sus sa se poata face dovada cu martori, daca aceasta priveste drepturi de care ele pot sa dispuna.
Revin la subiect.... in aprilie 2009 cumparatorii au deschis actiune in instanta pentru a obtine casa parintilor meu cu pretul din antecontract. Dupa aproape 2 ani de proces, au pierdut, li s-a respins si recursul. Care sunt urmatorii pasi? Cum se poate rezilia ante-contractul si cum poate fi evacuat asa-zisul cumparator din imobil?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interdictia de a dovedi cu martori impotriva unui inscris the_pandemic the_pandemic Aveti idee daca articolul 1191 din vechiul cod civil a fost transpus in sistemul noului cod? Sau mai exista o reglementare asemanatoare pe care sa ne putem ... (vezi toată discuția)
Mostenire contract rudipandur rudipandur buna, am si eu o nelamurire legat de un contract intre doua persoane fizice neautorizate acum 4 ani ,o persoana a luat un imprumut de la o alta persoana, ei ... (vezi toată discuția)
Nu vrea sa-mi mai faca contract de vanzare cumparare andreee andreee Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Anul trecut am cumparat o masina de la sotia varului meu, am achitat-o integral dar nu am nicio chitanta pt ca ... (vezi toată discuția)