avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract nerespectat de cumparator.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract nerespectat de cumparator.

Buna ziua,
In luna iulie 2008 am semnat un precontract prin care promiteam sa vindem casa. Citez :
" Subsemnatii.........domiciliat.....bla, bla,...si sotia vindem casa de la adresa sus mentionata, suprafata...mp, numitilor.......si sotul, domiciliati.....bla, bla, contra sumei de......... Plata se va face dupa cum urmeaza: avansul initial platit astazi ..... in valoare de .....euro, urmand ca diferenta sa fie achitata la semnarea actelor in fata notarului.
Pana la semnarea contractului definitiv vanzatorii se obliga sa perfecteze legalitatea extrasului CF cu privire la casa si gradina, unde figureaza Statul Roman proprietar de teren , respectiv succesiune.
In cazul in care una dintre parti se razgandeste cu privire la tranzactia incheiata astazi, vanzatorul se obliga sa restituie dublul avansului platit initial, iar cumparatorul va pierde suma platita pentru avans.
Incheiat astazi...."
Asa cum reiese din antecontract, trebuia sa facem o succesiune, motivul fiind decesul recent al socrului meu.
Succesiunea s-a realizat in septembrie 2008.
Am obtinut in ian. 2009 ( abia, pt. ca am prins alegerile) si Ordinul Prefectului, prin care terenul trecea in proprietatea noastra.
In toata aceasta perioada nu am fost contactati niciodata de catre cumparatori si mai mult, nici la telefoane nu mai raspundeau.
Considerand ca noi ne-am indeplinit obligatiile asumate, i-am notificat prin executor pe promitentii cumparatori sa se prezinte la notar X in data Y la ora Z pt incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica. Am mai mentionat ca in situatia in care nu vor da curs notificarii vom intelege ca s-au razgandit, cu toate sanctiunile ce decurg din aceasta ( pierderea avansului ).
La data stabilita, spre surprinderea noastra, promitentii cumparatori s-au prezentat la notar, dar FARA BANI !
Am plecat de la Notar cu o Incheire de certificare unde se mentioneaza " Contractul de vanzare- cumparare in forma autentica nu a putut fi incheiat deoarece promitentii cumparatori..... nu au avut suma de bani reprezentand restul de plata."
Pana aici treca-mearga, insa la insistentele cumparatorilor a mai trecut dragul de notar si o fraza prin care partile i-si dau acordul unanim de vointa sa se intalneasca pt. a renegocia data la care sa se perfecteze contractul de v-c,
"intrucat in promisiune de vanzare-cumparare nu exista stipulata in mod expres o data calendaristica pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica"
Problema e ca promitentii cumparatori, odata vazuti cu acea prevedere trecuta de notar, vor sa-i mai asteptam UN AN DE ZILE !
Ce credeti ca se poate intampla daca :
1. Le comunic ca din punctul meu de vedere antecontractul s-a incheiat si au pierdut avansul.
2. Se hotarasc ei sa desfinteze sau anuleze antecontractul in intentia de a recupera avansul.
Legat de pct. 2, trebuie sa va spun ca urmare a Certificatului de mostenitor, a primit si Soacra mea o cota de 1/8 din imobil, insa e de acord sa vanda, fiind prezenta la Notar cu ocazia Notificarii.

Cel mai recent răspuns: IonelTM , utilizator 20:03, 25 Februarie 2009
Sigur, in primul rand trebuie vazute actele, dar, din ce ati povestit, mi se pare ciudat comportamentul notarului. Eu una, i-as actiona in justitie pentru rezolutiune.Atat timp cat dvs. ati perfectat actele , respectiv v-ati indeplinit obligatia, si i-ati notificat pentru perfectarea contractului iar ei trag de timp (se pare cu ajutorul notarului) nu cred ca e cazul sa-i asteptati. Din ce spuneti cred ca si antecontractul a fost intocmit intr-un mod criticabil.
Decizia va apartine, dar daca veti dori sa vindeti altcuiva va tebui sa rezolvati acel antecontract.

Succes.
av. Ileana Schwarz
Notificaţi-i din nou, în vederea încheierii unui act adiţional în care să stabiliţi termenul pentru încheierea contractului. În caz de neprezentare sau de refuz privind încheierea actului adiţional în condiţiile stabilite de dumneavoastră, solicitaţi instanţei rezoluţiunea antecontractului, în condiţiile stabilite - adică, pierderea avansului plătit. Instanţa le poate acorda eventual un termen de plată iar în caz de neplată va dispune desfiinţarea actului.

Aţi făcut greşeala de a nu stabili, cu ocazia întîlnirii la notificarea anterioară, un termen pentru încheierea actului, acceptînd nişte negocieri cu rezultat incert.
Si daca le comunic pur si simplu ca nu le mai vand ? Ei ce pot face ? Care credeti ca ar fi consecintele ?
IonelTM a scris:

In cazul in care una dintre parti se razgandeste cu privire la tranzactia incheiata astazi, vanzatorul se obliga sa restituie dublul avansului platit initial, iar cumparatorul va pierde suma platita pentru avans.

Raspunsul il gasiti in chiar antecontractul incheiat cu promitentii cumparatori, respectiv nu mai doriti sa vindeti sunteti obligat la achitarea dublului avansului primit la incheierea antecontractului. Astea ar fi singurele consecinte in cazul in care ii notificati cu privire la aceasta splicitare a dv., scop in care urmeaza a se prezenta la un notar, sau acelasi in vederea achitarii dublului avansului, in caz contrar, daca acestia va actioneaza in judecata si sunt de acord cu primirea dublului avansului, veti achita si cheltuielile de judecata. ;)
Ar putea cere dublul avansului achitat.

Nimeni nu-şi poate face singur dreptate. Iar în lipsa unui termen ferm şi a unui pact comisoriu expres de grad IV, comunicarea pe care le-aţi face-o este exact răzgîndirea despre care faceţi vorbire în antecontract.

Da' dacă vreţi să vă bateţi singur cuie în talpă...

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare garsoniera myk_romania myk_romania Buna seara tuturor. Am si eu doua probleme si va rog din suflet sa ma ajutati cu niste raspunsuri...daca se poate. 1. Am semnat un antecontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Categorie clauza lilyanne lilyanne s-a semnat un antecontract de v-c ce continea o clauza : \\"obliga la incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, in termen de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzate-cumparare ContSters79057 ContSters79057 Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o firma pentru un apartament intr-un imobil in stare de proiect.Citez din antecontract: \"subsemnatul ... (vezi toată discuția)