avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Legalitatea detinerii unei arbalete profesionale
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Legalitatea detinerii unei arbalete profesionale

Buna ziua. Este nevoie de autorizatie pentru a detine o arbaleta profesionala? Vreau sa o folosesc ca tir sportiv,ca un hoby. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:19, 30 Martie 2013
In temeiul Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, arbaletele şi arcurile destinate tirului sportiv (aflate la poziţia 30), precum şi muniţia corespunzătoare fac parte din categoria a III-a a armelor şi muniţiilor neletale - arme supuse declaraţiei (notificarii prelabile).
Art. 5 alin. 3 şi 5 din Lege prevede că armele neletale pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de persoane fizice cu condiţia înregistrării acestora la autorităţile competente, în condiţiile prevăzute de prezenta lege iar evidenţa posesorilor de arme letale şi neletale, a armelor deţinute de aceştia, precum şi a documentelor prin care se acordă dreptul de a le deţine, purta şi folosi se ţine, la nivel local, de către inspectoratele de poliţie judeţene şi de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care au eliberat aceste documente.
Art. 11 alin. 2 prevede: armele neletale pot fi deţinute, purtate şi folosite numai după ce acestea au fost inregistrate la serviciul armelor înregistrate la autorităţile competente, în condiţiile prezentei legi.
Art. 58 prevede:
(1) Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat să comercializeze astfel de arme, în condiţiile notificării prealabile a organelor prevăzute la art. 12 alin. (1).
(2) Armele prevăzute la alin. (1) nu pot fi înstrăinate sau împrumutate de către posesorii acestora, cu excepţia cazului în care acestea sunt depuse la organul de poliţie competent, la personalul abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval ori aerian, precum şi în alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, în vederea depozitării sau înstrăinării.
Art. 59 prevede:
(1) Persoanele care au procurat arme neletale au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la data procurării, să se prezinte cu acestea la autorităţile prevăzute la art. 12 alin. (1), în vederea eliberării certificatului de deţinător.
(2) Certificatul de deţinător conferă titularului dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor înscrise în acest document.
(3) Titularii certificatului de deţinător pot trece frontiera de stat a României cu armele înscrise în acest document, fără a le putea înstrăina în afara teritoriului României.
(4) Procedura notificării prealabile, menţionată la art. 58 alin. (1), precum şi a acordării certificatului de deţinător se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Art. 60 prevede: Posesorii armelor neletale au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu sau reşedinţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arbaleta cristiangheorghe cristiangheorghe Doresc sa imi construiesc singur o arbaleta. M-ar interesa ce trebuie sa fac pentru a fi in legalitate. Modelul pe care doresc sa il construiec este unul mic ... (vezi toată discuția)
Arme cu aer comprimat ContSters223863 ContSters223863 am cumparat in Italia(unde locuiesc)un pistol cu aer comprimat marca Walther CP99 cal 4.5 mm.Aici armele cu aer comprimat le poti cumpara doar cu cartea de ... (vezi toată discuția)
Port arma neletala doberv doberv daca x cumpara de la magazin un pistol cu bile de cauciuc,pistol care se vinde ca si arma neletala mai are nevoie de vreo autorizatie sau permis de port arma? (vezi toată discuția)