Art. 79. - Persoana obligata a pastra secretul profesional nu poate fi ascultata ca martor cu privire la faptele si imprejurarile de care a luat cunostinta in exercitiul profesiei, fara incuviintarea persoanei sau a unitatii fata de care este obligata a pastra secretul.
Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de aparator, cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator sau reprezentant al vreuneia dintre parti.
Ascultarea sotului si a rudelor apropiate
Art. 80. - Sotul si rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului nu sunt obligate sa depuna ca martori. Organele judiciare vor aduce aceasta la cunostinta persoanelor aratate in alineatul precedent, de indata ce au fost indeplinite dispozitiile alin. 3 din art. 84.
In penal se aplica art.79 si 80 din Codul de procedura penala
rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv
sotil chiar desparti
interzisii si incapabilii
cei condamnati pentru marturie mincinoasa
cei care prin marturie se expun dispretului public
etc
Si mai sunt cateva cazuri speciale . cred ca e mai usor daca ne spuneti ce va intereseaza
Si eu cred, precum Dorians, ca ar fi mai simplu sa aflam anumite amanunte care sa simplifice situatia intrucat altfel va putem face trimiteri la lucrari de specialitate si veti putea studia in liniste si timp indelungat ceea ce cautati exact.
Declaratie
leusan
In cazulunui pr civil(partaj)cand partea opusa ,paratul s-a opus a avea calitatea de martor sotul reclamantei dar acesta totusi este singurul care cunostea ... (vezi toată discuția)