avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... martori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

martori

buna seara . va rog sa-mi spuneti si mie cine nu poate depune marturie intr-o actiune penala sau civila si care e art. de lege . va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:14, 25 Februarie 2009
Art. 79. - Persoana obligata a pastra secretul profesional nu poate fi ascultata ca martor cu privire la faptele si imprejurarile de care a luat cunostinta in exercitiul profesiei, fara incuviintarea persoanei sau a unitatii fata de care este obligata a pastra secretul.

Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de aparator, cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator sau reprezentant al vreuneia dintre parti.

Ascultarea sotului si a rudelor apropiate

Art. 80. - Sotul si rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului nu sunt obligate sa depuna ca martori. Organele judiciare vor aduce aceasta la cunostinta persoanelor aratate in alineatul precedent, de indata ce au fost indeplinite dispozitiile alin. 3 din art. 84.
In penal se aplica art.79 si 80 din Codul de procedura penala

si c proc civ 189

rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv
sotil chiar desparti
interzisii si incapabilii
cei condamnati pentru marturie mincinoasa
cei care prin marturie se expun dispretului public

etc


Si mai sunt cateva cazuri speciale . cred ca e mai usor daca ne spuneti ce va intereseaza
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
dorians, utilizator
Si eu cred, precum Dorians, ca ar fi mai simplu sa aflam anumite amanunte care sa simplifice situatia intrucat altfel va putem face trimiteri la lucrari de specialitate si veti putea studia in liniste si timp indelungat ceea ce cautati exact.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate depune marturie in procesul penal organul constatator al unei infractiuni bogdirares bogdirares Impreuna cu un coleg am realizat un flagrant. Pentru lamurirea cauzei sub toate aspectel ei procurorul de caz ne-a cerut sa dam declaratii cu privire la cele ... (vezi toată discuția)
Declaratie leusan leusan In cazulunui pr civil(partaj)cand partea opusa ,paratul s-a opus a avea calitatea de martor sotul reclamantei dar acesta totusi este singurul care cunostea ... (vezi toată discuția)
Cine poate fi acceptat ca martor in procesele civile? ContSters310776 ContSters310776 Buna seara Cine poate sa-mi raspunda daca un cuscru poate depune marturie in procesul civil pentru cuscrul sau proces pe care -l are acesta cu niste ... (vezi toată discuția)