avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... poate depune marturie in procesul penal organul ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

poate depune marturie in procesul penal organul constatator al unei infractiuni

Impreuna cu un coleg am realizat un flagrant. Pentru lamurirea cauzei sub toate aspectel ei procurorul de caz ne-a cerut sa dam declaratii cu privire la cele intimplate. Asta dupa ce noi am consemnat toate aspectele intr-un proces verbal de constatare a infractiunii flagrante. Exista un temei legal ca intr-un porces penal o persoana sa aiba doua calitati? (si agent constatator si martor)
Cel mai recent răspuns: blue ray , utilizator 01:26, 24 Octombrie 2010
o dubla calitate -ag constatator si martor nu este tocmai in regula, chiar daca nu avem o norma de drept cara sa interzica aceasta se merge pe principiul:"ce nu este interzis,este permis".

conform codului de procedura penala. ART. 78
Martorul
Persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau despre vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal poate fi ascultată în calitate de martor.
ART. 79
Ascultarea persoanei obligate a păstra secretul profesional
Persoana obligată a păstra secretul profesional nu poate fi ascultată ca martor cu privire la faptele şi împrejurările de care a luat cunoştinţă în exerciţiul profesiei, fără încuviinţarea persoanei sau a unităţii faţă de care este obligată a păstra secretul.
Calitatea de martor are întâietate faţă de calitatea de apărător, cu privire la faptele şi împrejurările pe care acesta le-a cunoscut înainte de a fi devenit apărător sau reprezentant al vreuneia dintre părţi.

coraborat cu Legea nr. 360/2002, privind Statutul politistului.
Art. 42. - Politistul este obligat:
a) sa pastreze secretul profesional, precum si confidentialitatea datelor dobandite in timpul desfasurarii activitatii, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor in care indeplinirea sarcinilor de serviciu, nevoile justitiei sau legea impun dezvaluirea acestora;

parerea mea este ca ar trebui sa te adresezi sefilor erarhici in scris si sa procedezi conform dispozitiilor lor.
Odată ce în procesul-verbal de constatare s-a consemnat tot ce s-a văzut, ce mai faci cu mărturia? Avem o situaţie de fapt dovedită cu un proces-verbal de constatare (mijloc de probă). Agentul constatator a spus deja ce-a văzut, în procesul-verbal. E inutilă audierea lui în calitate de martor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori cris_deo cris_deo buna seara . va rog sa-mi spuneti si mie cine nu poate depune marturie intr-o actiune penala sau civila si care e art. de lege . va multumesc (vezi toată discuția)
Poate depune marturie oragnul constatator al unei infractiuni bogdirares bogdirares exista un temei legal prin care o persoana poate avea doua calitati in acelasi proces penal? (si organ constatator si martor) (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa hristo hristo Se pot cita ca martori intr-un proces politiisti?Dar acei politisti care au anchetat cazul? Pot fi audiati ca martori de catre parchet? (vezi toată discuția)