avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme referitoare la calculul consumului de apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme referitoare la calculul consumului de apa calda si apa rece

buna ziua !
am rugamintea sa imi precizati daca exista un temei legal pentru urmatoarea situatie : in cazul unui apartament contorizat din bucuresti , indiferent de consumul de apa dintr-o anumita perioada ( luna ) existan un nivel minim pentru care trebuie sa fim taxati.
Mai exact ; daca intr-o luna am consumat 2 mc/pers apa rece si 2 mc/pers apa calda,sun taxata la un consum de 5 mc/pers apa rece si 3 mc/pers apa calda .
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: chrissttina1982 , utilizator 18:18, 16 August 2010
Regula este ca acolo unde consumurile sunt contorizate acestea se platesc conform contorizari cu precizarea ca eventualele diferente dintre contorul general si contoarele de apartament se platesc in functie de numarul de membri de familie in mod egal si aici ma refer la eventualele pierderi
Multumesc mult pentru raspuns , dar administratorul meu ma taxeaza pentru 5mc/pers iar eu transmis consumul lunar de 2.1mc/pers . pot sa fie pierderile atat de mari ? am citit undeva ( cred ca Federatia Asociatiilor de proprietari) ca daca pierderile sunt mai mari de 10% .. atunci este o problema . Stiti ceva in acest sens ??
multumesc pentru raspuns.
In legislatie nu este prevazut foarte clar cum se impart diferentele de apa sau pierderile Asa ca asociatia trebuie sa stabileasca cum si cine suporta aceste diferente. Se pot imparti proportional cu consumul raportat de fiecare, pe numar de persoane, pe cota de suprafata, etc. Foarte important este ca acest mod de repartizare sa fie adoptat de comitet, eventual discutat si aprobat in adunarea generala, adus la cunostinta prin afisare si aplicat la fel pentru toata lumea din asociatie.
Daca vreti sa vedeti un exemplu de repartizare a apei dati clic aici
[ link extern ]
Consumul obligatoriu dupa normele romanesti nu europene(acolo- i mai mult) este de 0.5mc?/luna/persoana si nu de 5mc.
Da, si eu am auzit de aceasta cantitate minima de 0,5 mc/luna/persoana - se pare ca este stipulata undeva in niste normative sanitare, dar sincer sa fiu va comunic acest lucru numai asa informativ. Haideti sa cautam, eu chiar am sa intreb undeva la Institutul de Sanatate Publica din urbe si mai vedem.
Referitor la intrebarea din topic: noi am mai discutat aceasta problema pe forum, si fiecare a venit cu situatia care se aplica in asociatia lui. Ce trebuie sa stie sigur un proprietar:
- daca scara/blocul are contor de bransament, factura furnizorului v-a veni cu cantitatea consumata (index nou-index vechi) x pretul pe mc;
- in cele mai multe cazuri, suma cantitatilor/volumelor de apa pe care proprietarii le declara la asociatie nu corespunde cu cantitatea din factura, de obicei raportarea proprietarilor este mai mica (nu stiu cum naiba, dar intotdeauna aceasta cantitate este mai mica...);
- confruntandu-se cu aceasta situatie (de obicei diferente mai mari se produc la apa rece, la apa calda menajera, cel putin la noi aceste diferente sunt mult mai mici, iar cateodata se intampla sa fie invers, adica raportarea proprietarilor este mai mare decat cantitatea facturata - ei, si atunci in lista de plata diferentele sunt cu minus) - asociatiile s-au vazut puse in situatia de a face ceva, pentru ca de achitat, trebuia sa se achite cantitatea facturata, nu ce raportam noi, asfel ca au inceput sa apara intrebari, iar raspunsurile sunt care mai de care; va mai puteti uita in urma sa vedeti cam la ce concluzie s-a ajuns;
- deci ceilie trebuie sa va informati la asociatie cum sunt tratate aceste diferente;
- dvs. aveti dreptate si Federatia Asociatiilor de Prorietari de care aminteati, atrage atentia ca atunci cand diferente din scara/bloc depasesc 10%, ceva "este putred in Danemarca" si atunci asociatia trebuie sa ia masuri urgente de aducere la normalitate a situatiei.
Nu stiu daca v-am lamurit, dar cam asa stau lucrurile. In Iasi, incerc de cativa ani sa determin autoritatile sa impuna furnizorul local de apa potabila sa procedeze la facturarea individuala a consumurilor, dar pana acum nu am reusit. Am auzit ca la Constanta acest lucru a fost posibil, de ce nu ar fi si la noi si la dvs., peste tot?
Cu stima, Adam Grecu

Alte discuții în legătură

Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Factura intretinere sarah16 sarah16 cum pot verifica daca imi este calculata corect intretinerea?intr.o luna apa rece si apa calda are un pret iar in alta luna alt pret.cum pot afla care este ... (vezi toată discuția)