avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura intretinere

cum pot verifica daca imi este calculata corect intretinerea?intr.o luna apa rece si apa calda are un pret iar in alta luna alt pret.cum pot afla care este pretul corect
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:05, 12 Noiembrie 2016
In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitatio oficial presedintelui de asociatie sa va prezinte documentul justificativ care probeaza pretul apei reci si calde
Puteti realiza inclusiv o verificare incrucisata,accesand direct site-ul furnizorului local de apa rece/calda
Pretul apei ,poate varia de la o luna la alta,justificarea fiind acea ca pot apare diferente consum intre factura si total indexi comunicati de catre consumatorii individuali,iar reprezentantii asociatiei de proprietari din comoditate ,pentru a simplifica operatiile contabile,in loc sa detalieze valoare factura,consum comunicat individual,supliment intre factura si valoare consum individual,calculeaza direct consumul comunicat si astfel poate rezulta o diferenta de pret /apa care genereaza majorarea pretului mc apa
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2016
ynocentta, utilizator
nu inteleg de ce mai citesc apometrele.adica platesc ce consum si ceva in plus pentru cine nu citeste apometrele.adica apa rece are pretul de 10 lei in septembrie 2015 si in august 6 lei
Nu este greu de inteles.

Titularul de contract cu furnizorul de apa este as. de proprietari. Furnizorul livreaza apa printr-un apometru de bransament in baza caruia factureaza cnsumul blocului/scarii.
La o data stabilita la nivelul as. dvs. toti proprietarii trebuie sa prezinte consumurile proprii, insa de cele mai multe ori (aprope de fiecare data) suma cantitatilor declarate este mai mica decat cantitatea facturata. Din ce cauza? - sunt destule cauze, mult discutate aici pe fiorum, daca vreti mai cautati pe-aici si o sa gasiti destule topicuri pe aceasta tema.

Ei ce face administratorul la dvs. - si am sa va dau niste exemple punctuale:
- cantitatea facturata = 500 mc x 7,00 lei/mc (pretul apei din factura) = 3500,00 lei;
- suma cantitatilor consumate (declarate de prop.) = 425 mc;
- administratorul, pentru a nu se complica mai mult, face calculul 3500,00 lei / 425 mc si rezulta ca in aceasta luna pretul apei este de 8,2359 lei/mc.
....................
Luna viitoare cantitatile vor fi diferite, atat cea facturata cat si cantitatea declarat, ceea ce face ca costul pe mc de apa sa rezulte diferit (mai mic sau mai mare de 7,00 lei/mc, adica pretul facturat de furnizor).

Acelasi lucru se intampla si la apa calda menajera, ba in plus, mai apare si costul energiei termice consumate pentru incalzirea apei reci.
.......................................
Aceasta maniera de lucru nu este normala. Pe lista de plata trebuie sa fie puse inca doua coloane cu Diferente AR, Diferente AC - in conditiile pastrarii pretului facturat.

... nu inteleg de ce mai citesc apometrele.adica platesc ce consum si ceva in plus pentru cine nu citeste apometrele...


Asta este. As. prop. trebuie sa-si schimbe maiera de lucru, com. ex. trebuie sa intocmeasca un regulament intern privind aceste chestiuni, sa se depisteze cauzele neinchiderilor, sa se elimine toate pierderile, apometrele din apartamente sa fie verificate, sigilate, montate corespunzator, citirea acestora di declararea consumurilor sa se faca odata ci citirea apometrului de bransament de catre reprezentantii furnizorului.
Proprietarii care nu declara corect consumul sa fie despistati prin verificari inopinate/anuntate pe care reprezentantii as. prop. trebuie sa le mai faca, periodic.

Acum ati inceput sa intelegi, mai aveti neclaritati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme referitoare la calculul consumului de apa calda si apa rece ceilie ceilie buna ziua ! am rugamintea sa imi precizati daca exista un temei legal pentru urmatoarea situatie : in cazul unui apartament contorizat din bucuresti , ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Diferenta apa ALINAfenesan ALINAfenesan Buna seara, va scriu in speranta ca imi puteti da o solutie urmatoarei probleme: - in data de 30 mai a fost programata citirea apometrelor de catre ... (vezi toată discuția)