avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferenta apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferenta apa

Buna seara, va scriu in speranta ca imi puteti da o solutie urmatoarei probleme:
- in data de 30 mai a fost programata citirea apometrelor de catre administratie. conform citirii apometrelor s-a inregistrat un consum lunar per bloc de 296,3 mc apa rece si 34,9 mc apa calda

- intre timp , in data de 27 mai s-a efectuat citirea de catre compania de apa. conform facturii primite de la ei, a fost facturat un consum de 274 mc apa rece si 33 mc apa calda

rezulta un plus consumat de 22,3 mc apa rece si 1,9 mc apa calda , pkus care nu se regaseste in factura.

cum sa procedez la intocmirea listei de cheltuieli deoarece o sa am diferenta de mai sus? cum este corect, avand in vedere ca citirea a fost facuta in zile diferite.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:35, 18 Iunie 2016
Acesta este unul din cazuri, clasic, care da aceste diferente de consum.
Mai sunt si alte cauze, dar nu le discutam acum.

Redactati un regulament de repartizare a consumurilor de apa in care la un punct abordati si problema repartizarii acestei diferenta.
De comun acord cu comitetul executiv puteti opta pentru o repartizare a intregii cantitati in functie de unul din aceste criterii:
- cota-parte indiviza
- consum

.... sau puteti sa le combinati, astfel incat din 100% cantitatea de diferente, 30% sa repartizati pe cota-parte indiviza si 70% pe consum.,,,, sau alta proportie.

Ramane la latitudinea dv., a celor din asociatie sa decideti aceste criterii si proportii.
@ALINAfenesan,

Eu as imparti valoarea din factura la mc cititi de asociatie, iar de luna viitoare as programa citirea in aceeasi zi cu compania de apa sau macar la o zi distanta, nu la trei zile pentru ca diferenta va fi mare.

Chiar si cu citiri in aceeasi zi pot aparea diferente, dar nu este o tragedie, nu fura nimeni, cum mai aud, ci intre citiri se consuma apa, mai ales la un bloc mare diferentele pot fi semnificative.



Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
Adriantot, moderator
@ALINAfenesan,
Ne povestiti de 30 mai si 27 mai. Dar din ianuarie pana in mai cum a fost, cum s-a citit si ce diferente au fost?
Intreb asta pentru ca era posibil daca inversati ordinea si cititi apometrele din casa cu 3 zile inainte de a citi furnizorul, aveati lipsa apa si nu plus.
Acum in luna mai, logic in cele 3 zile de la citirea furnizorului pana la citirea in apartamente, proprietarii au consumat. Cat au consuma atat arata acea diferenta, acel plus care de fapt nu este plus.
La noi furnizorul citeste in ultima saptamana a fiecarei luni, niciodata la aceeasi data. Proprietarii, in proportie de 80% transmit apa tot in ultima saptamana a fiecarei luni. Oricum sunt diferente de cateva zile intre citiri, unii comunicand indexul inainte de citirea furnizorului cu 3-5 zile iar altii dupa furnizor. Iar cei aproximativ 20% comunica indexul poate dupa alte 7-15 zile sau nu-l comunica deloc in acea luna. Asa cain asociatia noastra nu exista luna in care consumul de apa facturat sa fie exact egal cu consumul de apa citit pe indexurile proprietarilor. Avem luna de luna plusuri si minusuri pe total, ajungand la 3-47 luni uneori sa fim pe zero ca diferenta. In acest sens tinem evidenta pe un tabel unde completam luna de luna ceea ce este in factura, ceea ce este pe lista de plata, diferenta (plus sau lipsa) lunii respective si diferenta totala in timp.
Avem insa un regulament de gestionare a apei care ne ajuta foarte mult si, de regula, avem "rezerve" (plus) la apa, rezerve pentru o eventuala lipsa, avarie...



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Diferente - citire apometre- factura furnizor dragomang dragomang la calcularea intretinerii pentru luna decembrie 2012 - s-a constatat o diferenta mare intre suma consumurilor comunicate de catre locatari si factura RADET. ... (vezi toată discuția)