avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme referitoare la calculul consumului de apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme referitoare la calculul consumului de apa calda si apa rece

buna ziua !
am rugamintea sa imi precizati daca exista un temei legal pentru urmatoarea situatie : in cazul unui apartament contorizat din bucuresti , indiferent de consumul de apa dintr-o anumita perioada ( luna ) existan un nivel minim pentru care trebuie sa fim taxati.
Mai exact ; daca intr-o luna am consumat 2 mc/pers apa rece si 2 mc/pers apa calda,sun taxata la un consum de 5 mc/pers apa rece si 3 mc/pers apa calda .
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: chrissttina1982 , utilizator 18:18, 16 August 2010
Cred cai vorba de o confuzie, din ap nu declarati mc/per in urma citirii ci o cantitate(mc). Mai bine solicitati presedintelui procesu-verbal al AG in care s-a hotarat impartirea diferentei de apa pe nr persoane. Administratorul are aceasta hotarare si la consumul din ap va adauga cat revine pe persoana. Cereti-i sa va arate cum a calculat, aveti dreptul legal de a primii o explicatie.
Poate fi luat in calcul si 10% pt parti comune, conform HCGMB nr.41/14.02.2002 repartizat pe cota-indiviza, consum pc.
Datorita diferentei de clasa de precizie dintre apometrele montate in ap si cel de bransament,exista un decalaj de 25-35% nu sunt pierderi.
Norma dupa care folosim inca: 5mc/apa rece si 3,4mc/apa calda este Ordin nr.29/19N/1993 (MLPAT)
O cantitate mai mica de 15litri/zi/per. consumata, era considerata anomalie, aceasta fiind o norma sanitara minima de sanatate, conform art.74 din Ordin nr.233/2004, ordin care a fost abrogat.
V-am mentionat aceste amanunte deoarece s-ar putea sa v-ajute intr-un dialog cu adm.
Succes!
eu am o intrebare: daca o persoana consuma intr-o luna 1 mc apa rece (cititi pe apometre) si 5 mc apa calda baie si bucatarie (tot prin citire) , calculul pentru apa se face pentru 6 mc consumati indiferent daca este calda sau rece, sau costul apei calde este difera de cel al apei reci?
multumesc!:stunned:
Ps: in facutura nu este trecut decat mc apa rece si canal?
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
chrissttina1982, utilizator
S-a mai raspuns la aceasta intrebare, dar haideti sa mai raspundem inca o data, pentru ca observ ca se mai fac confuzii.
De obicei de livrarea apei potabile reci si a canalului se ocupa furnizorul de apa din localitatea respectiva.
Apa potabila rece + canalul (AR), in Iasi are pretul de 4,641 lei/mc;

Din cate stim, pentru a obtine apa calda (AC) avem nevoie de o cantitate de AR pe care va trebui sa o incazim printr-o metoda oarecare, iar aceasta operatiune de incalzire costa. Cat costa? Depinde in general de temperatura initiala a apei reci, precum si de temperatura finala a acesteia - acesta este coeficientul "delta t". Sigur ca pretul final mai depinde si de alti factori, insa esential pentru consumatorul final este:
- suma din factura furnizorului de apa rece pentru prepararea apei calde;
- suma din factura furnizorului de energie termica necesara pentru prepararea apei calde;

Cum spuneam mai sus, la noi acum pretul apei reci este de 4,641 la care se adauga pretul pentru incalzirea apei rei care este de aproximativ 7,00 lei/mc, deci pretul final este de 11,641 lei/mc apa calda.

Exemplul a fost dat cu situatiile preturilor la apa si energie termica din Iasi. Daca aveti alte preturi, sigur o sa va iasa un pret final/mc apa calda diferit de al nostru.
multumesc pentru rapuns, dar sincer nu sunt pe total lamurita:sorry:
In iasi, de unde s-a ajuns la 7,00 lei/mc? Pe factura Salubris pentru iulie 2010, apare "incepand cu 01.08.2010 conform HCL 294/08.07.2010 tariful este de 5,30 lei/pers/luna (TVA inclus)", astea schimba datele problemei,nu??
#-o multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Factura intretinere sarah16 sarah16 cum pot verifica daca imi este calculata corect intretinerea?intr.o luna apa rece si apa calda are un pret iar in alta luna alt pret.cum pot afla care este ... (vezi toată discuția)