Buna ziua!
Tatăl meu a decedat și in urma lui au rămas 3 moștenitori: soția supraviețuitoare, și doi copii ai lor.
Masa succesorala se compune din:
1. Casa A, bun propriu al defunctului
2. Casa B bun comun al lor
3. Teren de 1 ha bun propriu al defunctului.
Părintii mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 5 ani, iar mama mea locuia in casa B de aproximativ 4 ani. In consecință mama mea la data decesului tatălui a locuit in casa B, din care ei ii revine 5/8.
Eu cu fratele meu am locuit întotdeauna cu tatăl nostru in casa A.
Acum pe lângă faptul ca a venit peste noi cu scandal fără a avea nici măcar acel drept de abitație pe casa A, nu am reușit sa cădeam la un comun acord ca fiecare sa își ia partea din teren și pe case, ea refuzând sa se prezinte la notar. Notarul a făcut încheiere și acum nu ne rămâne decât instanta.
In instanta am înțeles ca terenul fiind comod partajabil in natura nu avem ce sa ii facem decât sa fim de acord sa își ea partea ei de 2500 mp. Pe casa însă eu și fratele meu vrem sa formulam o cerere in instanta ca noi sa dobândim in urma partajului casa A, și ea sa dobândească casa B, singura, in întregime. Ea are pe casa A cota de 2/8, iar eu și fratele meu cota de 3/8 din casa B. Am vrea ca noi sa cedam la cota noastră din casa B, in schimbul cotei ei din casa A, fără invocarea vreunei slute, fără sa se mai facă vreo expertiza sau altceva, întrucât noi nu avem nici o pretenție in acest sens. Oricum casele sunt cam egale ca valoare.
Am rugămintea sa îmi spuneți cam ce șanse de reușită avem in situația in care ea nu e de acord cu aceasta varianta in nici un caz? Poate instanta sa dea curs cereri noastre?
Va mulțumesc!
Este o situatie care are sanse sa se rezolve in sensul descris de dvs prin mediere.
Daca convingeti doamna sa participe la o mediere, aveti sansa sa va expuneti argumentele si sa le ascultati pe ale ei, dar si de a gasi solutii, cu asistenta pro-activa a mediatorului.
Daca se semneaza acordul de mediere, mergeti cu el in instanta si solicitati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina cont de el.
Cum litgiul dvs nu este foarte complex , instanta poate usor sa ia in considerare acordul de mediere si sa obtineti hotararea in sensul asteptat de dvs.
In plus, va dura mult mai putin. Altfel, probabil va veti astepta de la doamna sa faca recurs, sau chiar dvs daca nu obtineti rezultatul astepta in instanta.
Va mulțumesc pentru răspunsuri!
Pentru a diminua cheltuieli și timpul de judecata nu se poate dezbate doar succesiunea, fără partaj? Pe mine personal ma interesează 3/4 din teren (fretele meu îmi cedează partea lui de teren mie, și eu partea mea din casa A lui), ca sa pot obține autorizația de construire pentru o noua casa. Deci as vrea ca in urma simplei succesiuni, fără expertize topografice și de evaluare, pe terenul de 1 ha sa aparem pe noul extras eu cu cota 3/4 și mama (dacă o mai pot numi asa) cu cota 1/4. Ea refuza in orice chip orice dezbatere a succesiunii.
Ma gândesc ca cu 3/4 din 10.000 pot construii cu semnătura ei (ma gândesc ca atâta lucru va face, sa își dea acordul ca eu sa construiesc, și sa nu aibă pretenții pe noua casa, încheind un act prealabil in acest sens).
Succesiunea nu se poate dezbate daca mama dvs. nu e de acord. Se va dezbate in instanta, caci tocmai din cauza indarjirii ei ajungeti acolo. Insa inainte de a fi dezbatuta, o succesiune poate si trebuie sa fie acceptata! Ceea ce va si recomand sa faceti, impreuna cu celalalt frate.
Atentie: intelegerea cum ca fratele va va ceda partea sa de teren constituie oricum un act cu valoare de acceptare tacita din partea lui. Ideea este sa nu va complicati si mai intai sa dati fiecare o declaratie de acceptare in fata unui notar de pe raza localitatii unde defunctul avea domiciliul. Important este sa rezolvati litigiul cu mama dvs. si apoi va puteti ceda fiecare ce si cata parte doriti din ceea ce veti obtine, prin acte ulterioare.
In ceea ce priveste posibilul verdict al instantei, cum vi s-a spus si mai sus, sunt sanse mari ca totul sa se incheie asa cum ati spus. Important este sa va exprimati in mod concret cererile.
Buna ziua!
Ca sa nu mai deschid încă un subiect voi posta aici.
Într-un final mama noastră s-a hotărât sa dezbatem amiabil succesiunea la notar. Vom dezbate doar bunurile proprii ale defunctului, respectiv casa A și terenul de 1 Ha.
Intelegerea e ca eu sa raman proprietar pe intreaga suprafata de 1 ha, iar pe casa eu si fratele meu cu cota de 1/2 fiecare. Cu alte cuvinte ea isi cedeaza partea ei din aceste imobile, iar din teren imi cedeaza si fratele meu cota lui.
Am fost la notar si notarul ne-a sfatuit ca in urma succesiunii sa nu facem act de partaj voluntar, ci contracte de donatie, intrucat iesim mai ieftin (ieftin pe naiba ca pe varianta asta iesim la un total de 2000 de lei succesiune + contracte de donatii).
Acum vin cu intrebarea, daca aceste contracte de donatie pot fi atacate sau nu? Se pot razgandi vreunul din ei ulterior? Dupa moartea mamei, fratele va putea ataca contractul de donatie facut de mama mea? Acum nu se pun asemenea probleme intre mine si fratele meu, dar niciodata nu se stie, as vrea sa imi iau orice masura dinainte.
Va multumesc!
Succesiunea
cristache paula
va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri.
mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei.
bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)