avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Îndreptare eroare materialã - codul aplicabil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Îndreptare eroare materialã - codul aplicabil

Trebuie sa solicit instantei de judecata indreptarea unei hotarari pronuntate inainte de intrarea in vigoare a NCPC.
Intrebarea este :
In temeiul carui art. sa solicit indreptarea ,dupa vechiul sau dupa NCPC ?!

Cel mai recent răspuns: quiras , utilizator 00:54, 1 Aprilie 2013
vechiul.
Potrivit art. 3, alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dispoziţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC) se aplică numai proceselor începute după intrarea acesteia în vigoare.

În cazul judecăţii unei cauze, adică a unui "proces" în exprimarea legiuitorului, va fi aplicabilă în mod exclusiv legea în vigoare la data înregistrării cererii de chemare în judecată la instanță. Mă refer, bineînţeles, la cererea cu care este învestită instanţa competenţă să soluţioneze fondul cauzei.

Întrucât o cerere de îndreptare a erorii materiale este o cerere incidentală în legătură directă cu o hotărâre judecătorească pronunţată anterior într-o cauză, ea se va judeca potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data înregistrării cererii de chemare în judecată la instanță. Toate cererile formulate în cadrul și în legătură cu un proces vor fi guvernate de această regulă, chiar dacă referitor la aceste cereri se constituie un dosar nou după intrarea în vigoare a NCPC.
Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
quiras, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea cauzei pe rol dupa intrarea in vigoare a ncpc, dispozitii procedurale aplicabile dumibog dumibog Stimati Avocati, Daca un proces este suspendat inainte de intrarea in vigoare la 1 septembrie a NCPC si repunerea pe rol se face dupa intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Cod procedura vechi sau nou ? Angelus162 Angelus162 In cazul unui recurs al carui termen se implineste dupa data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila , imi puteti spune cererea de recurs pe care ... (vezi toată discuția)
Competența materialã a ca într-un litigiu arbitral în raport de dispozițiile art. 25, alin. 2 ncpc și art. 83, lit. k din legea nr. 76/2012 cmihai2012 cmihai2012 O hotărâre arbitrală cu valoarea de 165 mil pronunţată în anul 2000 a fost contestată pentru anulare în nov. 2000 la TB. Acesta şi-a declinat ... (vezi toată discuția)