avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de crestere copil

Buna ziua

In prezent sunt in concediu de crestere copil pana in octombrie 2013. In septembrie 2013 urmeaza sa nasc cel de-al doilea copil. va rog sa-mi spuneti daca pot opta direct pentru crestere copil fara sa mai optez si pentru concediu prenatal si postnatal. Ce documente ar fi necesare pentru dosarul de crestere copil in acest caz.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:19, 30 Martie 2013
1. Deoarece veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 nu mai beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si veti proceda in felul urmator:

- dupa ce se naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (atasati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil);
- cu o copie dupa decizia emisa de angajator si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1) si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2;
- nu e nevoie sa faceti alt dosar ci il completati pe cel de la CCC1 cu actele pe care le-am precizat mai sus.

2. - Din CCC1 se intra direct in CCC2 dupa ce se termina CCC1.
- Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1 veti primi inca 600 lei lunar (pe langa indemnizatia pentru CCC1).
- Pentru aceasta mergeti tot la Primarie sa faceti cerere pentru cei 600 lei.

3. Indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi ca pentru CCC1 dar:
- nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.
Multumesc mult pentru raspuns. Mai am insa o intrebare? indemnizatia de crestere copil 2 va fi aceeasi ca cea primita la primul copil?
Inseamna ca nu ati citit pct.3 din raspunsul meu:
3. Indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi ca pentru CCC1 dar:
- nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.


Cunosc aceste limite si am citit mesajul dvs in intregime, doar ca ma interesa daca indemnizatia va fi aceeasi ca suma incasata sau se va calcula din nou in functie de veniturile incasate in ultimul an. De ex in prezent incasez 1120 ron si am citit undeva prin legislatie ca indemnizatia pentru al doilea copil nascut inainte de expirarea CCC1, va fi in aceeasi suma, adinca in cazul meu tot 1120 ron, va fi ca o continuitate, ceva de genul asta. Vroiam o confirmare din partea dvs. Si daca ma gandesc la ce mi-ati spus referitor la dosarul de CCC2, ca nu se mai face altul ci doar se completeaza cu niste acte, probabil ca asa e.

Va multumesc frumos!
1. Daca indemnizatia pentru CCC1 a fost de 1120 lei atunci ea va ramane aceeasi si pentru CCC2.

2. In cazul dvs. nu se mai recaluleaza indemnizatia pentru CCC2 deoarece ati nascut inainte de a se termina CCC1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii privind concediul de crestere a copilului serbanc serbanc Buna ziua!Am un baietel care s-a nascut in decembrie 2011 si sunt in concediu de crestere 2 ani intre timp o sa nasc cel de al 2 lea copil in octombrie 2013 as ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teofanar teofanar buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:ma aflu in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 3 ani(06.06.2015).Pe 02.04.2015 am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maryag maryag am nascut in 23 martie 2011 o fetita si am concediu de crestere pana in 23 martie 2013.si primesc 200 de lei alocatie si 860 de lei indemnizatie in total1060 ... (vezi toată discuția)