avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... munca in folosul comunitatii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

munca in folosul comunitatii

amenzile date pe mijloace de transport care nu au fost incasate si nici nu pot fi incasate pot fi returnate agentilor constatatori pentru solutionarea lor in instanta pentru munca in folosul comunitatii, binenteles dupa ce se parcurg toti pasi pentru a intocmi PV de constatare a insolvabilitatii?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 05:20, 30 Martie 2013
Amenzile aplicate ca urmare a savarsitii unei contraventii la regimul circulatiei in mijloacele de transport in comun,nu se returneaza agentilor constatatori,ci dupa decaderea termenului de plata=30 de zile ,dosarul se comunica catre autoritatea fiscala responsabila domiciliului contravenientuluinAutoritatea administrativ–teritoriala de pe raza localitatii de domiciliu a contravenientului sesizeaza institutia care a aplicat sanctiunea contraventionala, in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, deoarece contravenientul nu deţine bunuri executabilesaui nu realizeaza venituri, pentru ca institutia care a aplicat sanctiunea sa solicite instantei de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
LEGE Nr. 293 din 28 septembrie 2009
pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 645 din 1 octombrie 2009

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 9, alineatul (5) va avea următorul cuprins:
"(5) În cazul în care contravenientul nu achită amenda în termenul prevăzut la alin. (4), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii."
2. La articolul 39^1, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore."


Art.13 din Ordonanta nr.55/2002:Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.
(2) Sancţiunea prevăzuta la alin. (1) se stabileşte alternativ cu amenda.
(3)In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
Art. 13 - În toate situaţiile, instanţa stabileşte prin hotărâre natura activităţilor ce vor fi prestate de acesta în folosul comunităţii, pe baza datelor comunicate de primarul localităţii în care contravenientul îşi are domiciliul sau reşedinţa, ţinând seama de aptitudinile sale fizice şi psihice, precum şi de nivelul pregătirii profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)
Munca in folosul comunitatii o poate cere agentul constatator (politie) ? mada75lina mada75lina Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. (2) ... (vezi toată discuția)
Amenda= munca in folosul comunitatii cristinbuty cristinbuty Buna ziua, Problema care ma framanta pe mine acum este o amenda in valoare de 10.000 de lei, primita de sotul meu; este sofer transport public si a fost ... (vezi toată discuția)