Buna ziua,
Problema care ma framanta pe mine acum este o amenda in valoare de 10.000 de lei, primita de sotul meu; este sofer transport public si a fost amendat de catre echipajul de politie ca nu a dat bilete celor 3 persoane din microbuz. Am primit scrisoare de instiintare de plata de la primarie.
intrebare: exista vreo posibilitate sa compensez aceasta amenda - sau o parte din ea, cu munca in folosul comunitatii?
Multumesc!
Din moment ce un agent constatator a încheiat un pv. contravenție ești obligat ca în termenul specificat (48ore) să plătești jumătate din cuantumul acesteia iar la expirarea termenului amenda se achită în totalitate. Se pot pune popriri pe salariu,
Aveți dreptul să faceți o plângere contravențională și să solicitați schimbarea acestei sancțiuni cu una mai blândă(motivată) respectiv muncă în folosul comunității iar amenda achitată se va returna la cerere.
Unde exista prevazuta obligatia de a plati in termen de 48 de ore amenda?
Art.9 din OG 2/2001
(1)Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.
(2)Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda. (3)In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
(4)La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii. (5)In cazul in care contravenientul nu achita amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
(6)Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa numai apelului.
OG 2/2001 nu prevede nico obligatie in acest sens.
Art.28
(1)Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Daca nu doriti sa o platiti pe jumatate,atunci contestati-o la judecatorie,in termen de 15 zile de la comunicare.Incerere solicitati anularea pv sau inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii.De cand a primit procesul verbal nuamrati 15 zile.