In cadrul unui contract comercial o clauza prevede ca creditorul poate cere unilateral prin notificare inaintata prin executorul judecatoresc ca contractul este reziliat pentru ca nu s/a achitat la timp creanta adica la data stabilita.
Executorul a transmis notificarea de 2 ori prin posta recomandat cu confirmare de primire dar debitorul persoana fizica nu a fost gasit la domiciliu si nu s/a prezentat la posta spre a ridica recomandata executorului stiind probabil cam ce contine Instanta a stabilit ca debitorul nu a fost notificat si a respins actiunea de reziliere a contractului.
Din nou situatia se repeta pentru o noua creanta.
CUM TREBUIE SA PROCEDEZE EXECUTORUL? Pentru ca notificarea sa intruneasca procedura legala adica cea acceptata de instanta ! Daca este vreun act normativ care sa stabileasca modul in care sa procedeze executorul va rog a/l mentiona/
Este posibil ca Instanta sa fi considerat ca debitorul nu a fost notificat,( chiar daca acest lucru s-a intamplat prin intermediul executorului,)nu pentru ca notificarea nu ar fi respectat conditii de forma .De altfel, continutul notificarii il stabileste notificatorul,(adica dv),implicarea executoruui se rezumal doar la a o comunica ,el avand calitatea de ""postas oficial"
Spre deosebire de comunicarea clasica, prin posta,notiifcarea prin executor secomunica deschisa, iar executorul isi aplica parafa sa direct pe notificare.Exista, de asemenea posibilitatea ca , notitificarea prin textul ei sa nu fi continut ce trebuie pentru a atrage rezilierea
De aceea,pentru a va furniza un raspuns corect, trebuie sa vedem exact care a fost motivarea instantei pe aspectul neconsiderarii indeplinirii procedurii de notificare a debitorului , in ciuda faptului ca aceasta a fost facuta ,potrivit contract, prin executor judecatoresc
.Dv. ne intrebati "ce trebuie sa faca executorul, pentru ca notificarea sa fie acceptata de catre instanta",consierand ca este vorba despre culpa executorului.De unde a rezultat acest lucru?
Va rog, reveniti cu precizari.
Instanta a precizat in dispozitiv ca nu a fost notificat debitorul intrucat acesta nu are cunostinta de notificare. deci nu vorba de continutul notificarii ci de modalitatea prin care debitorul este obligat sa ridice notificarea de la postas sau de la posta.
Aici ar fi ceva de genul agentului procedural de la judecatorie dar executorul se pare ca nu are acest serviciu
art.1522 alin 2 cod civil.........notificarea se comunica debitorului prin executor judecatoresc sau prin orice alt mijloc care asigura dovada comunicarii....."
Comunicarea actelor de procedura de catre executorul judecatoresc se poate face fie prin posta, fie prin agent procedural,(uneori, in cadrul executarii silite,executorul comunicand personal actele de procedura)
Ce rost mai are executorul judecatoresc daca trimite prin posta actul? El trebuie sa comunice personal notificarea, acesta est rolul lui.
Altfel are aceeasi valoare ca o transmitere cu recipisa de primire.
Oricum, nu inteleg cum a considerat instanta ca o transmitere cu confirmare de primire nu valoreaza transmitere cand legea zice altceva si sunt sute de hotarari in care s-a considerat ca faptul ca nu ridica plicul trimis cu confirmare de primire este culpa destinatarului.
Ce Instanta "de provincie " a putut lua o asemenea hotarare?
Luati legatura cu un executor de la sediul debitorului, care sa comunice personal notificarea.
pai, are rolul de postas (ceva mai costisitor) si nu toti isi permit sa il "angajeze" pentru o deplsare personala a acestuia la fata locului (cand este alta localitate mai inteleg pretul dar in aceeasi localitate... nu mai spun ca nu-i frumos). Cu toate astea chiar si executorul, daca se deplaseaza la fata locului iar cel notificat nu este acasa, nu poate face mai mult decat factorul postal ordinar: sa afiseze notificarea (CPC prevede ca procedura etse indeplinita si prin afisare in asemenea cazuri).
Ce nu inteleg este de ce a trimis executorul recomandata cu confirmare de primire....