Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
De asemenea, adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
1. - Va adresati Directiei Judetene a Arhivelor Nationale sa va spuna unde exista arhivele unitatilor in care ati lucrat.
- Detinatorii de arhive sunt obligati sa va elibereze adeverintele solicitate.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.
Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
m) nerespectarea prevederilor art. 161 alin. (1);
...
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
...
Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.
3. Daca nu vi le elibereaza va adresati Casei de Pensii sau/si Administratiei financiare care pot aplica legea si sanctiunile prevazute de ea.
Arhivele Nationale nu au date decat despre sectorul bugetar , nu si despre sectorul privat ...
Eu am luat, pentru dosarul de pensie, adeverinte de la Arhivele Nationale pentru perioade lucrate in sectorul privat.
Nu toti angajatorii privati au arhiva predata la Arhivele Natiionale - Directii Judetene ...