avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 400 lei pentru o adeverinta de vechime?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

400 lei pentru o adeverinta de vechime?

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in urmatoarea problema:

Tatal meu in varsta de 58 de ani doreste sa iasa la pensie dupa noua lege a pensiilor privind grupa I. A depus dosarul la casa de pensii si dupa 2 luni i-a venit acasa un plic in care i se cerea o noua adeverinta de vechime pe motiv ca cea pe care a dus-o nu are trecut in clar numele directorilor ci doar semnatura. Societatea la care a lucrat a intrat in insolventa in urma cu cativa ani iar adeverinta de grupa I i-a fost eliberata in urma unei decizii judecatoresti in urma cu aproximativ un an, deoarece a fost nevoit sa actioneze in instanta vechea societate deoarece foarte multi ani de vechime erau trecuti la grupa a II-a in loc de grupa I. A castigat procesul si i s-a eliberat adeverinta de vechime cu anii de la grupa I insa conform spuselor celor de la casa de pensii adeverinta nu este completa prin urmare trebuie sa aduca o alta adeverinta in care sa apara si numele directorilor in clar, nu doar semnaturile acestora. Problema este ca intre timp arhiva de documente a ajuns la o firma privata de la Ploiesti care nici nu doreste sa auda de decizia judecatoreasca si cere eliberarea adeverintei de vechime contra sumei de 400 lei. Este legal acest lucru? Practic ce a castigat in instanta daca acea adeverinta este incompleta si nu ii foloseste la nimic?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 09:23, 10 Aprilie 2014
Art.161 din Legea 263/2010
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
m) nerespectarea prevederilor art. 161 alin. (1);
...
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
...
Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.

3. Adresati-va Casei de Pensii pentru a sanctiona pe angajatori/detinatorii de arhive daca nu va elibereaza adeverinta solicitata.

Multumesc pentru raspunsul promt insa am doua nelamuriri. In Art.161 din Legea 263/2010 este mentionat "pentru agricultori".
1) Daca a fost mecanic de locomotiva beneficiaza de aceste scutiri de taxe si comisioane?
2) Inteleg ca ar trebuie sa se adreseze casei de pensii pentru ai sanctiona pe cei care detin arhivele pe motiv ca nu vor sa elibereze adeverinta?

Multumesc inca o data!
Nu se refera la agricultori decat cu privire la timpul util la pensie pentru acestia.
Multumesc!
Buna dimineata,
Din pacate eu vin sa confirm faptul ca o alta societate desfiintata si anume: Mecanica Fina Bucuresti a incredintat arhiva unei firme din Slobozia care are niste apucaturi mult mai periculoase pentru fostii salariati ai societatii. Nu numai ca percep niste taxe destul de mari dar nici nu dau adeverintele in regula si nici nu dau relatii la telefon si nu vor sa primeasca in vizita ca audienta nu cred ca se poate spune ca nu sunt autoritati de stat!
Oare aceste societati care au luat spre pastrare si conservare arhivele unor foste societati nu sunt controlate de nimeni? Pe ce baza isi fac ele activitatea? "era sa zic mendrele" cu cei care vin sa solicite o adeverinta in baza legii si care se elibereaza numai in baza unei taxe de ordinul sutelor de lei! sigur trebuie perceputa o taxa dar aceste societati care au preluat arhive isi fac de cap si nici nu-ti elibereaza actele corespunzator #-o !
Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna care este baza legala in care functioneaza acesti pastratori ale arhivelor societatilor desfiintate si cine are drept de control asupra lor ( ?!?! Arhivele statului nu cred ca au timp sa faca astfel de controale operative sau ma insel?)
Va multumesc anticipat oamenilor cu suflet care ne ajuta in descalcirea hatisului acesta! :vishenka:
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
hacman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare marieta77 marieta77 Tatal meu are dreptul la pensionare ,dar din cauza ca ultima societate la care a lucrat nu vre sa-i elibereze adeverinta cu grupa de muncanu poate iesi acum la ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime mirela07 mirela07 Buna ziua! Va rog, sa ma lamureasca cineva. Am solicitat o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca, de la un angajator, dar mi s-a cerut sa platesc ... (vezi toată discuția)