As vrea sa stiu cum se repartizeaza salariul femeii de servici? Pe cota indiviza sau pe nr de persoane.
Uitandu-ma in norma de aplicare HG1588 Partea I, nr. 43/18. ianuarie 2008 a legii 230/2007 06/07/2007. art.44 "(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviz de proprietate reprezint cheltuielile
asociaiei cu privire la proprietatea comun, cu privire la:......personalul angajat sau
contractat al asociaiei: salarii sau remuneraii pentru administrator, contabil, casier,
instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc." inteleg ca salariul femeii de servici se repartizeaza pe cota indiviza.
Insa in noiembrie 2007 adica mai exact Ordinul nr. 1969 din 09/11/2007 apare acest ordin privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.
Acest ordin este Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007
Intrat in vigoare: 01/01/2008
Publicat în 10/12/2007
Unde gasim Anexa 2 care contine formularul "LISTÃ DE PLATÃ
A COTELOR DE CONTRIBUŢIE LA CHELTUIELILE ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI (pentru asociaţiile de proprietari - cod 14-6-28)".
Daca ne uitam in aceasta lista scrie clar ca femeia de servici este platita pe numar de persoane.
Acum vine si intrebarea.
Daca legea 230/2007 a aparut pe data de 09.07.2007 iar acest Ordin 1969 a aparut pe 09.11.2007 si Publicat in Monitorul Oficial pe 10.12.2007 atunci nu ar trebui ca sa iau de bun ce a aparut in acest ordin 1969? Pot considera ca este o actualizare normei de aplicare a legii 230/2007?
Alex, acum la ”mintea cocosului”, intre cele doua acte normative - un ordin emis de un minister si o Lege aprobata in Parlament, cam care are mai mare ”greutate”?
Nu vreau sa mai pun in discutie faptul ca acest minister cu toate organismele acestuia emit ordine precum caprarii in vechea armata, adica de cini ori pe zi si o data noaptea, de nu mai stii incotro sa o apuci, nu stii ce sa faci. Ceea ce este de-a dreptul bizar, este ca nici functionarii ANAF de pe plan local nu mai stiu sa te lamureasca daca-i intrebi ceva. Ce astazi este bine, maine in mod sigur tre' sa te astepti ca s-a schimbat modificarea! Las-o asa cum am zis, adica respecta prev. L 230/2007, art.44(1).
Cu modelul de Lista de plata este o alta "varza", asa ca ce sa mai discutam?
Mai trebuie avut in vedere si trecerea prin filtrul logic al diverselor cheltuieli si impartirea acestora. Deci sa ne gandim la impartirea unei anumite cheltuieli dupa starea de fapt si a modulului de generare a cheltuielii.
Astfel ca ce femeia de serviciu are o treaba concreta si clar definita pe proprietatea comuna: de curatare si intretinerea a acestei suprafete (pe langa alte sarcini trasate sau nu de CEx). Ei bine aceasta proprietate comuna stim ca apartine tuturor proprietarilor, si nu mi-o luati in nume de rau daca extrapolam sa zicem ca apartine apartamentelor respective. Bun, deci fie ca apartamnetul este sau nu locuit proprietatea comuna exista si nu se modifica. Femeia de serviciu trebuie sa faca curat pe toata acea suprafata. Si atunci este platita conforma muncii depuse pe suprafata muncita => repartizarea cheltuielii cu salarizarea femeii de sericiu pe suprafata/ pe cota indiviza.
Daca pe un etaj nu locuieste nici un locatar 2-3 luni (ca e vacanta sau ceva de genul) asta inseamna ca acolo nu trebuie facut curat?
Materiale de curetenie sunt folosite pentru a face curat dupa niste personane care au locuit si deci cheltuielile sunt per persoana, dar femeia de serviciu face curatenie pentru toata proprietatea asociatiei si deci implicit se distribuie per cota.
Hai ca asta e buna.
Cum adica cheltuielile cu materialele pentru curatenie se impart pe persoane si salariul pe cota?
Dar femeia cu ce face curat pe suprafata unde nu locuieste nimeni? Cu materiale si scule de acasa? Cheltuiala cu materiale de curatenie este o cheltuiala administrativa si prin urmare se imparte tot pe cota/ suprafata.
Eu m-am uitat pe acea lista din O. 1969/2007 si nu spune la cheltuielile care se repartizeaza pe numar de persoane de salariul femeii de serviciu. In tabel apare salariul ingrijitorului care se ocupa de alta treaba fata de femeia de serviciu. Acolo apare salariul ingrijitorului pentru asociatiile care angajeaza asa ceva.