Trebuie sa intocmiti un referat de constatare a faptei si sa efectuati cercetarea disciplinara, dupa toate regulile art 247-252 C.muncii. Atentie, multi angajatori pierd procesele cu angajatii tocmai datorita neindeplinirii sau indeplinirii defectuase a acestei proceduri. La finalizarea acesteia, trebuie sa luati decizia ce sanctiune aplicati, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data la care s-a depus referatul care constituie actul de incheiere a cercetarii disciplinare, la registratura unitatii. Fapta la care va referiti poate fi incadrata la art.61 lit a C muncii.
@ elena1312
In acest caz, se poate angaja raspunderea discplinara a salariatului respectiv .. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare privind savarsirea de catre salariat a unei abateri disciplinare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare. Convcarea va cupinde obiectul, data, ora si locul intrevederii.
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Art. 252 C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Multumesc frumos pentru raspuns, dar in cazul in care o persoana din cei doi angajati este insarcinata? Nu a informat pe nimeni ca i-ar fi rau, a plecat pur si simplu de la munca, din cauza unei certe cu o colega?
Daca persoana insarcinata nu a anuntat angajatorul ca este gravida, atunci ea poate fi concediata ... Daca a savarsit o abatere disciplinara si a anuntat ca este insarcinata, atunci anagjatorul este indreptatit sa aplice orice alta sanctiune disciplinara pevazuta de Codul Munci, exclus sanctiunea desfacerii dsciplinare a c.i.m.