avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... VECHIME IN MUNCA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

VECHIME IN MUNCA

Buna ziua,
Am avut timp de 2 ani, deci aproape 24 de luni, exclusiv doar 5 sau 6 contracte individuale de munca part-time ( 2-4 ore/zi pt. fiecare), la angajatori diferiti care, au declarat, platit contributiile la asigurari sociale in acele perioade. Suma veniturilor lunare declarata la Casa de Pensii bineinteles a cuprins toate aceste contracte.
Daca din punctul de vedere al contributiei nu sunt probleme, dar din cel al stagiului de cotizare?
Mai precis, cei doi ani sunt considerati vechime completa in calculul stagiului minim necesar pt. iesirea la pensie? Care este prevederea legala unde pot gasi raspunsul?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 31 Martie 2013
Stagiul de cotizare nu se cumuleaza , asa cum se face cu veniturile realizate in baza unor mai multe c.i.m. .... daca intr-un an de zile ati avand mai multe c.i.m., stagiul de cotizare = 1 an, indiferent de numarul de contracte de munca avute.
1. Perioada cat ati platit contributie la pensie, indiferent de cat ati lucrat pe zi, indiferent de numarul de contracte, este perioada de stagiu de cotizare la pensie.

2. Stagiul de cotizare = perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

@ CHCORNEL

Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
...

Abrogarea dispozitiilor fostului art. 103 alin. (3) din Codul muncii - in prezent art.106 C.mun. - are drept consecinta faptul ca stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de munca cu durata integrala.

Timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii , acestea avand acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de munca cu timp integral.
Multumesc
Am inteles deci ca cei 2 ani se adauga la stagiul de cotizare minim necesar iesirii la pensie, indiferent de nr. orelor lucrate si suma contributiilor virate. Fiind barbat, cei 35 de ani minimi de cotizare completa, vor include si aceasta perioada in integralitatea lor.

Multumesc din nou pt promptitudine.
Da, cei doi ani se adauga la stagiul de cotizare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu fractiune de norma marimalutan marimalutan Buna! As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna? Ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Norma de 4 ore romania/norma 4 ore italia ? volvera volvera Cum este luata in considerare la vechime perioada in care am lucrat cu norma de 4 ore, atat in Romania cat si in Italia ? Mentionez ca urmez sa ma angajez ... (vezi toată discuția)
Vechime in campul muncii - jumatate de norma supaplex supaplex Buna ziua, Daca am lucrat cu jumatate de norma 2 ani si vreau sa ma re-angajez la o alta firma, cum se calculeaza vechimea ? ca fiind de 1 sau de 2 ani ... (vezi toată discuția)