avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Microintreprindere sau nu?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Microintreprindere sau nu?

Buna ziua,

Detin o mica firma, suntem angajati doar eu si contabila.

Obectul firmei este zic eu, de consultanta, in conditiile in care in ziua de azi, cam orice servicii intelectuale se numesc asa, inclusiv proiectarea, supervizarea executiei de lucrari de constructii, etc.

Prestez asistenta tehnica pentru diverse firme, Romanesti si straine, in tara si in strainatate, in domeniul achizitiilor publice si al problemelor contractuale din contractele de constructii. Fie pentru Antreprenor, fie pentru Beneficiar.

Nu este vorba de management de firme, de conceput sau administrat planuri de afaceri, sau ceva de acest gen.

In conditiile in care cifra mea de afaceri a fost sub 65,000 Eur in 2012, firma mea este sau nu microintreprindere.

Va rog un raspuns documentat, cu indicarea textelor de lege pe care se bazeaza raspunsul.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SC Ab Initio SRL , 08:36, 3 Aprilie 2013
In Codul fiscal avem:



ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

b) *** Abrogat;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013, prin excepţie de la prevederile art. 34 şi 35.

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

(5) Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(6) Nu sunt obligate să aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

(7) Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.



iar in Normele metodologice se explica:



ART. 112^1

1. Pentru încadrarea în condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. a) din Codul fiscal, persoana juridică română nu trebuie să înregistreze venituri din activităţile prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal.

Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.



Alte precizari in legislatie nu sunt.
Va multumesc,

Am citit si eu legislatia, dar am nevoie de o interpretare avizata.

Va rog un astfel de raspuns, daca se poate.
Legislatia este foarte clara sau asa mi se pare mie. Care este neclaritatea dvs.?
Buna ziua,


Daca veti citi cu atentie intrebarea mea, veti vedea care este neclaritatea: ce anume este considerat "consultanta" de catre autoritati?

Asa cum citati chiar dumneavoastra, " Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor".

Adica este la latitudinea oricarei persoane venite in control, sa decida daca este vorba de consultanta sau nu. Lucru care evident, creaza o problema din start si ar trebui sa fie exact elementul care ar trebui inlaturat de la bun inceput.

As vrea sa cred ca legea nu este facuta neclara, in mod intentionat, la fel cum nici raspunsurile evazive ale autoritatilor (vedeti alte discutii Avocatnet), limitate de asemenea la a cita legea, nu sunt date in intentia de a lasa lucrurile interpretabile dupa cum crede de cuviinta o persoana sau alta.

Veti vedea de asemenea, ca am cerut un raspuns "documentat" si nu o citare a legii. Insist, doresc un raspuns si nu precizarea legii care reglementeaza (sau ar trebui sa reglementeze) acest subiect.

Limitarea incadrarii in categoria "microintreprinderi" a fost generata de o serie de "manageri", care in loc sa fie angajati ca directori ai unor firme, isi facusera firme de consultanta si in felul acesta prejudiciau firmele respective, etc. Chiar in citatul dumneavoastra se indica "venituri din consultanţă şi management "

Termenul de "consultanta" are o utilizare foarte larga, inclusiv cu privire la asistenta tehnica in diverse domenii - practic, cam orice servicii intelectuale intra in aceasta categorie. Din nefericire, legea nu delimiteaza "consultanta" de "management".

Daca este de inteles dorinta legiuitorului de a ingradi practicile descries mai sus, excluderea oricarui tip de consultanta din categoria microintreprinderilor este total contrar spiritului legii de a promova si a da un ajutor micilor intreprinderi private.

Persoane mult mai calificate decit mine, au pus aceasta problema. Fiind direct interesat, caut un raspuns intemeiat si bine documentat. Daca il aveti, este binevenit. Daca nu, sper sa il ofere alte persoane care urmaresc aceasta discutie.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit(microintreprindere) lcdragomir lcdragomir Buna seara. Am un SRL, cod CAEN 7022-consultanta in afaceri si management. a) Desfasor activitati preponderente de audit ptr. sisteme de management(ISO ... (vezi toată discuția)
Microintrprindere sau 16% impozit claudiustan claudiustan Am infiintat o societate in 2011 cu principalul cod caen 7112-activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de aceasta In anul 2012 am inceput ... (vezi toată discuția)
Elaborarea unui plan de afaceri reprezinta activitate de consultanta? didi12 didi12 Buna ziua, Intai de toate va felicit pentru infiintarea acestui site. Este cu siguranta de real folos si un mare plus! Am si eu o mica ... (vezi toată discuția)