avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Propunerea probei cu martori dupã încuviinþarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Propunerea probei cu martori dupã încuviinþarea probei cu înscrisuri

dupa ce judecatorul a stabilit impreuna cu partile ca dovezile se fac cu inscrisuri, se mai poate propune si audierea unui martor in respectivul caz?
atunci nu am avut cunostinta ca martorul cunoaste cazul si vrea sa fie martorin proces
cum se procedeaza?:vishenka::duh::-/
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:24, 6 Aprilie 2013
Stimate domn,

intrucat administrarea probelor se face potrivit legii in vigoare la data administrarii lor, va citez din noul cod de procedura civila>

Propunerea probelor. Rolul instantei Art. 254
(1) Probele se propun, sub sanctiunea decaderii, de catre reclamant prin cererea de chemare in judecata, iar de catre parat prin intampinare, daca legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse si oral, in cazurile anume prevazute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse in conditiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute si incuviintate in cursul procesului, in afara de cazurile in care:
1. necesitatea probei rezulta din modificarea cererii;
2. nevoia administrarii probei reiese din cercetarea judecatoreasca si partea nu o putea prevedea;
3. partea invedereaza instantei ca, din motive temeinic justificate, nu a putut propune in termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amanarea judecatii;
5. exista acordul expres al tuturor partilor.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), partea adversa are dreptul la proba contrara numai asupra aceluiasi aspect pentru care s-a incuviintat proba invocata.
(4) In cazul amanarii, pentru motivele prevazute la alin. (2), partea este obligata, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a administra proba incuviintata:
a) sa depuna lista martorilor in termen de 5 zile de la incuviintarea probei, cand se cere proba cu martori;
b) sa depuna copii certificate de pe inscrisurile invocate cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata, daca s-a incuviintat proba cu inscrisuri;
c) sa depuna interogatoriul in termen de 5 zile de la incuviintarea acestei probe, in cazurile in care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) sa depuna dovada platii cheltuielilor necesare efectuarii expertizei, in termen de 5 zile de la numirea expertului sau in termenul stabilit de instanta potrivit dispozitiilor art. 331 alin. (2), daca s-a incuviintat proba expertizei.
(5) Daca probele propuse nu sunt indestulatoare pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va dispune ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe, pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.
(6) Cu toate acestea, partile nu pot invoca in caile de atac omisiunea instantei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus si administrat in conditiile legii.

Deci, cu respectarea conditiilor de mai sus, se poate incuviinta audierea martorului dumneavoastra.

Succes!
Daca proba este necesara o puteti cere si va analiza instanta.
Depinde si despre ce proces este vorba.
este vorba despre o revendicare de teren judecatoarea nu se lamureste deloc cu documentele depuse ca proba, nici cu cele cerute de ea, nici cu cele trei expertize facute ca vai de mama lor
acum o solicita pe a patra
nu este nici pricepere prea multa, paratii complica lucrurile in mod voit si cu rea credinta, iar judecatoarea danseaza dupa muzica lor
ma simt efectiv hartuita de catre aceasta institutie
dosarul este dim 2009, s au schimbat 7 complete de judacata pana acum
situatia este f critica
Daca din dezbateri si din desfasurarea judecatii de pana acum reiese ca ar fi necesar si util sa fie audiat un martor pe situatia de fapt, atunci puteti propune aceasta proba, iar instanta va putea dispune motivat audierea acestuia.
Litigiul rămâne a fi supus în întregime dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă, propunerea și administrarea probei cu martori urmând regulile înscrise în acest act normativ (art. 3 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort, audieri martori razvan2487 razvan2487 La introducerea actiunii de divort paratul cere si partajul. Dupa audierea martorilor divortul a ramas in pronuntare si domnul presedinte a intocmit un alt ... (vezi toată discuția)
Comisie rogatorie ROXANAPUSCASU ROXANAPUSCASU de cate ori poate fi ceruta comisia rogatorie in aceeasi actiune din instanta?de exemplu fosta sotie cere comisie rogatorie pt aflarea existentei sau ... (vezi toată discuția)
Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)