avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinerea omorului si a talhariei in concurs
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinerea omorului si a talhariei in concurs

In cazul in care se retine omorul deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii, in ce varianta se absoarbe violenta in continutul omorului si ramane in concurs cu furtul si cand se considera ca e talharie si omor in concurs
Cel mai recent răspuns: aelex , utilizator 14:16, 1 Aprilie 2013
Opinia mea :
Trebuie să fie vorba despre două rezoluţii infracţionale pentru a exista concurs.
Dacă infracţiunea de omor a avut loc ca urmare a tâlhăriei , avem tâlhăria în varianta agravantă , adică tâlhăria care a avut ca urmare moartea victimei ,art. 211 , alin . 3 , iar violenţele exercitate îşi pierd autonomia, fiind absorbite în infracţiunea rezultantă, mai gravă.
Dacă nu au existat violenţe pentru luarea bunului victimei sau pentru păstrarea acestuia , nu este vorba despre tâlhărie ci despre furt, eventual calificat , în funcţie de împrejurările comiterii faptei. Iar dacă ulterior făptuitorul doreşte ascunderea faptei de furt prin uciderea victimei , există concurs între furt şi omor calificat zic eu, art. 175, lit h, omorul săvârşit pentru înlesnirea sau ascunderea unei alte infracţiuni.
Dacă într-adevăr a existat furt prin violenţă, adică tâlhărie , iar ulterior făptuitorul a decis uciderea victimei pentru ascunderea faptei de tâlhărie , există omorul prevăzut de art. 176 ,alin. 1, lit. d.

Violenţele exercitate cu ocazia tâlhăriei nu se pot absorbi în infracţiunea de omor deosebit de grav , ci aceste violenţe exercitate cu ocazia furtului , se absorb în tâlhărie , deoarece furtul prin întrebuinţarea de violenţe înseamnă tâlhărie.
Eu intrebam in ipoteza in care omorul e cu intentie, directa sau indirecta, dupa savarsirea unui furt, asupra unei persoane care ii surprinde.
Pe de o parte se poate spune ca persoana a fost omorata pentru a se asunde furtul si avem furt calificat
Pe de alta parte se poate spune ca persoana omorata a dus la realizarea furtului, deci e talharie, dar e in concurs cu omorul deosebit de grav lit. d.

Intr-o ipoteza in care cineva dupa ce fura omoara o persoana sa asunda furtul, e 175 h) sau 176 d)

Ideea centrara e intentia in raport cu omorul, nu praeterintentia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs sau infractiune unica? law_and_order law_and_order Buna seara! am si eu o intrebare: daca o persoana savarseste o fapta care intruneste atat o circumstanta de la omor calificat cat si una de la omor deosebit de ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre omor pentru a ascunde un furt si a ascunde o talharie aelex aelex As vrea sa stiu cand se retine omor calificat pentru ascunderea unui furt, si omor deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii? Problema apare in ideea ... (vezi toată discuția)
Grile. ioana78adriana10 ioana78adriana10 Nu ar trebui sa raspundeti criticilor. Nu merita efortul. Mai degraba reactionati conform proverbului: \" CAINII LATRA, URSUL MERGE\". La urma urmei ar fi ... (vezi toată discuția)