Buna ziua,
Firma la care lucrez a fost auditata anul acesta. Acestia au ridicat intrebarea daca: stocurile mai vechi de un an se urmaresc? se incearca folosirea lor cu prioritate? sau daca consideram oportun trecerea lor pe cheltuiala (provizion)?
Nu am inteles de ce trebuie trecute ca provizion? Noi aceste materii prime le consumam pe proiecte in momentul in care se consuma (poate dura mai mult timp intradevar). Ar trebuie sa le trec pe cheltuiala si sa imi incarc proiectele actuale? Cum ar fi mai bine sa actionez? Multumesc!
Cred ca au facut referire la "ajustari pentru deprecierea stocurilor",conturi din grupa 39.
Acestea se utilizeaza de regula la sfarsitul exercitiului financiar.
Nu trebuie sa considerati constituirea uni provizion ca si o trecere pe cheltuieli sau o dare in consum. Acestea se constituie pentru prezentarea unei imagini fidele si reale a rezultatelor societatii.(in mod normal stocurile sunt active circulante adica < 1an pe cand daca nu se folosesc/vand intr-un an nu mai prea indeplinesc conditile de active circulante)
In momentul cand o sa le utilizati se vor anula provizioanele constituite.(adica se vor trece pe venituri)
2012
constituire provizion 2012
6814=391 1000
rezulta se diminueaza rezultatul contabil, deci prezinti o imagine fidela a societatii prin faptul ca detii stocuri a caror probabilitate de a se consuma intr-un an este mica
2013
consum :601=301 900
anulare provizion:391=7814 900
Cu parere de rau,va spun faptul ca, provizionul este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta. PROVIZIOANELE NU POT FI UTILIZATE PENTRU AJUSTAREA VALORILOR ACTIVELOR.
De fapt,conturile pe care le-ati utilizat sunt pentru inregistrari de ajustari,nu de provizioane.
Ajustarile pentru deprecierea stocurilor,ar trebui sa fie in concordanta cu politicile contabile adoptate de societate.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.