Buna ziua.
Locuiesc intr-un imobil cu 4 apartamente , toate proprietati personale(4 proprietari).Bransamentul la reteaua de apa si canalizare a fost facut de bunicul meu in urma cu 20 ani . La momentul respectiv proprietar al celor 3 ap a fost R.A.U. care si-a dat acordul in vederea racordarii la reteaua de apa si canalizare a imobilului pe cheltuiala proprie fara recuperare , contractul fiind facut pe bunicul meu iar reteaua de apa si canalizare deserveste un singur ap. Pana in urma cu trei ani facturile au fost emise pe persoana fizica apoi am primit o instiintare sa ma prezint la sediul operatorului unde am fost nevoit sa semnez un act aditional prin care se trecea de la deservirea unei pers. fizice la cea a unui grup de proprietari cea ce inseamna ca oricare din celelalte ap. se pot racorda la retea fara a fi obligati sa-si monteze un apometru individual si fara sa fie necesar acordul meu.Exista o lege care te obliga sa faci acest lucru sau o hotarare a unui consiliu local ?
Eu nu am inteles prea bine cum a fost treaba. Incerc sa dau cu presupusu': cei 4 proprietari beneficiau de serviciu apa-canal pe contractul bunicului dvs. care probabil ca facea singur procedura de repartizare si toata lumea era multumita. Asa am inteles si asa se mai intampla si prin alte parti.
Acum vine furnizorul si vrea sa faca contract separat cu cei patru proprietari, dar pe un singur apometru... Apoi domnule, nu se prea poate. Domnul furnizor are printre altele obligatia de a pune la dispozitia onor clientului aparatu de masura/cantarul, etc. cu care livreaza marfa.
Trebuie sa aveti acces la un contract cadru de furnizare de servicii apa-canal pentru a va clarifica situatia.
Daca furnizorul vrea sa furnizeze apa-canal la un grup de proprietari, acest grup trebuie sa se numeasca as. prop. sau mai stiu eu cum. Cum sa inchei un contract "la grupa mare" fara sa stii cu cine stai de vorba... Eu cred ca acest furnizor vrea sa-si faca de lucru, chiar nu inteleg...
Mai departe nu stiu daca exista vreo reglementare locala in sensul cerut de dvs., chestia este ca nu pricep care-i taina. Doar daca vrea furnizorul sa puna in camin un distribuitor cu 4 apometre, sa sape un sant si sa puna 4 conducte pentru fiecare apartament si atunci este OK, intocmeste contracte de furnizare cu fiecare proprietar si cu asta basta...
Buna ziua.
Este vorba de un imobil cu mai multe apartamente (4).
Un singur proprietar a platit si a facut cerere de bransament in numele sau ca persoana fizica. Aceasta cerere a fost aprobata si executata la vremea respectiva(1994) pe cheltuiala proprie. De servicii au beneficiat si beneficiaza in continuare numai apartamentul nostru . In perioada cererii de racordare proprietar al celorlalte 3 ap. a fost o regie autonoma(intr-un fel statul) care si-a dat acordul de bransare cerut de unicul proprietar , ca persoana fizica, adica bunicul meu. Furnizorul spune ca acel bransament deserveste intregul imobil , cu toate ca doar noi am avut si avem apa si canalizare , si ca ceilalti proprietari , la ora actuala persoane fizice , se pot racorda la reteaua de apa si canalizare fara a fi nevoie de acordul meu ,fara despagubiri si fara a fi obligati sa-si monteze contor separat.
Da, nu am inteles cum o institutie, fie ea si a statului, nu a fost racordata la reteaua de apa-canal, dar de-acum aceasta este alta poveste. Faza este ca nici apartamentul bunicului nu a fost racordat initial la utilitati. Ca a trebuit sa ceara acordul regiei este, iar o alta poveste...
Ce se intampla, acel camin de bransament a fost construit pe domeniul public, altfel spus dupa o perioada de timp chiar intra in patrimoniul furnizorului din cate mai stiu eu, asa ca acum daca si celelalte apartamente doresc bransarea la utilitati - apa, pentru ca, canalul este separat, furnizorului ii vine f. bine sa foloseasca acelasi bransament si acelasi contor (contorul este al lui), adica pe aceeasi teava care intra in imobil se vor alimenta toate cele 4 apartamente. Este aceeasi situatie ca la bloc...
Am inteles ca va deranjeaza ca nu vi se cere acordul, ceea ce este normal sa deranjeze. Poate ca nu ar fi fost nevoie de acordul dvs. daca din acel bransament ar fi plecat cate un apometru pentru fiecare apartament - pentru ca de compensatii banesti, tre' sa va luati gandul, dar cum v-am spus, trebuie sapat un sant, trease conducte, etc. Eu as merge pe aceasta solutie, pentru ca stiti ce o sa se intample? Titularul de contract ramaneti dvs., ceilalti proprietari isi vor monta apometre pasante, ba chiar si dvs. o sa mai montati inca un apometru in casa, iar ceilalti proprietari vor fi indrumati catre dvs. sa declare consumul si o sa patiti ce patim noi la bloc:
- consum indicat de contorul de bransament = 50 mc;
- consum declarat de ap. 1 = 12 mc;
- consum declarat de ap. 2 = 10 mc;
- consum declarat de ap. 3 = 8 mc;
- consum declarat de ap. 4 = 15 mc;
Total consum declarat = 45 mc;
Rezulta o diferenta de 5 mc dintre consumul inregistrat de contorul de bransament si consumul declarat de cele 4 apt. In sarcina cui raman cei 5 mc? In sarcina titularului de contract!
Este un scenariu, nu trebuie sa disperati ca se poate si mai rau... De aceea va sfatuiesc ca fiecare apartament sa-si faca propriul contract. Cum, nu va intereseaza. Poate furnizorul sa accepte apometrele din casa, dar nu cred. Solutia ce-a mai buna: 4 apometre in bransament, 4 tevi care pleaca spre fiecare apartament din imobil!
Daca pe furnizor il intereseaza ca acolo unde locuiti sa existe un singur apometru, care sa se citeasca si sa se emita o singura factura la adresa condominiului, evident furnizorul respecta legea. Asa doreste acesta pentru ca el este,, tatucul '' vostru. De ce nu va confectionati un distribuitor dintr-o teava cu 4 iesiri, la care sa se monteze 4 apometre proprietatea fiecaruia, de unde sa va despartiti fiecare consumul ?.Apometrul general (al tuturor) tot dvs. trebuie sa il montati verificat metrologic si sa platiti sigilarea. Aveti 2 apometre, va mai trebuie inca 2 si un capat de teava si fiecare merge pe drumul sau, oricum acolo trei apartamente sunt ,,la comun'' .