Buna ziua,
am achizitionat un autovehicul in urma cu 2 saptamani si atunci fostul proprietar a scos de la primarie un certifcat fiscal ca nu are datorii fata de stat. cat este valabil acel certificat ca cei de la primarie au zis 30 zile de la eliberare si pe document scrie ca el poate fi folosit doar in luna in care a fost emis, in cazul meu luna martie.
cum trebuie sa procedez si eventual se mai poate elibera un nou certificat fiscal ?
Si daca acesta a fost eliberat de exemplu pe data de 28 a lunii el este valabil doar 2-3 zile ? Daca expira inseamna ca nu mai poate fi folosit sau tre sa platesc vreo amenda ca nu l-am folosit in aceea luna ?
Teoretic, certificatul fiscal este valabil luna in curs, adica luna in care a fost eliberat de institutia competenta. Mai exact si mai practic este sa cititi pe el cat si cum este valabil, pentru diferitele operatiuni pentru care se foloseste, respectiv: vanzare/instrainare, succesiune etc.
Se pot solicita certificate fiscale ulterioare, contra cost si daca indepliniti calitatea de proprietar/titular/mostenitor al bunului respectiv, in luna urmatoare emiterii actului expirat (in cazul dvs., in aprilie).
Sunt 2 situatii distincte
Daca certificatul fiscal a fost emis pana la 15 ale lunii are valabilitate pana la sfarsitului lunii in care a fost emis
Daca certificatul fiscal a fost emis in 25 ale lunii are valabilitate si luna imediat urmatoare