avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere bonuri de masa

Buna ziua,
Astazi tebuia sa imi iau bonurile de masa de la un supermarket la care lucrez, iar cand am ajus mi-sa spus ca trebuie sa achit contravaloarea a 13 pachete de tigari deoarece au iesit minus la inventar, tin sa precizez ca nu se face nici o hartie sau orice alceva, ci doar te duci la casa, ti-se scaneaza numarul respectiv de pachete de tigari si le platesti si lasi bonul directorului de magazin!
Vreau sa mai precizez ca ieri a fost ultima zi de munca pentru mine la acel supermarket (dupa ce am stat celel 20 de zile in preaviz).
Vreau sa stiu daca din pct de vedere legal este ok... si cum ma pot obliga sa platesc, daca ma pot obliga
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
blizzard10x, utilizator
Cel mai recent răspuns: blizzard10x , utilizator 20:50, 1 Aprilie 2013
Fara existenta unui titlu executoriu nu aveti cum sa platiti acel prejudiciu .... retinerea bonurilor de munca in contul prejudiciului cauzat este nelegala ...
deci cu alte cuvine, mai ales ca nu ma pot da nici afara, as fi cel mai cel din curtea scolii daca platesc acel minus, corect?
Corect .. sa va dea in judecata si sa obtina acel titlu executoriu prin care sunteti obligat la plata celor 13 pachete de tigari lipsa ...
va multumesc pentru informatii! sa aveti o zi placuta!
Bonurile de masa constituie drepturi salariale, or nicio retinere din salariu nu poate fi efectuata fara o hatarare definitiva si irevocabila (art. 169 codul muncii). Pentru neplata drepturilor salariale salariatul are dreptul sa se adreseze in instanta, insa in termen de 3 ani de la data la care aceste drepturi erau datorate. (art. 171 si art. 268 alin. (1) lit. (c) codul muncii).
Inatarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia da dreptul salariatului la obligarea angajatorului la plata de daune-interses pentru repararea prejudiciului produs (art. 166 alin. (4) codul muncii).
Pentru a obtine daune moratorii pentru neplata acestor drepturi, salariatul nu este obligat sa dovedeasca prejudiciul cauzat de angajator (art. 1535 noul cod civil)

Alte discuții în legătură

Oprire bonuri de masa. skagul skagul Buna seara.Lucrez la un supermarket ca lucrator comercial de 6 ani(din care 2 ani am avut suspendat contractul de munca pentru crestere copil).De 6 ani la ... (vezi toată discuția)
Recuperare bonuri de masa smeagull smeagull Buna ziua, angajatorul acorda bonuri de masa in avans. Un angajat demisionat, care primise bonuri in avans, a plecat fara sa isi faca lichidarea, si fara sa ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare magyari magyari S-a facut inventarul, si s-a identificat un total minus imputabil. Aceasta suma va fi recuperata din conturile de garantie al celor doi gestionari. V-as ... (vezi toată discuția)