buna ziua,am si eu o mica nelamurire daca exista cineva care ma poate ajuta sau indruma unde ma pot informa.Problema mea este urmatoarea locuiesc intr-un bloc de locatari cu zece etaje unde sunt 44 de apartament din care 10 sunt cu trei camere si 34 cu doua camere,este corect ca noi cei cu trei camere sa platim mai mult la reabilitarea liftului din scara fata de cei cu doua camere,deci noi cu trei camere sa platim390 lei avans iar cei cu doua camere 270 de lei nu mai zic ca pe urma inca cinci ani de zile rata lunara de 15 lei pe luna noi cei cu trei camere iar cei cu doua camere 10 lei pe luna,este corect.nu este normal sa platim pe cap de locuitor fiindca noi circulam cu liftul nu apartamentele.Va Multumesc care ma puteti ajuta si indruma.
Lucrarile de reparatii (de tot felul) fac parte din categoria cheltuielilor pe cota parte-indiviza de proprietate - sau daca vreti, mai pe inteles, proportional cu suprafata utila.
Aceasta clasificare este prevazuta in HGR nr. 1588/2007, Sectiunea a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate, art. 43 - 47.
Aceste informatii trebuiesc cunoscute catre proprietari pentru ca acest act normativ a fost publicat in Mon. Of., partea I nr. 43 din 18/01/2008.
Deci, DA, in cazul expus de dvs. apartamentelor cu o suprafata utila mai mare li se vor repartiza costuri cu reparatiile mai mari. Va rog sa lecturati prevederile indicate, deoarece repartizari de costuri pe cota-parte indiviza de proprietate, sunt mai multe.
Toate cheltuielile cu reparatia liftului sunt repartizate pe cota-parte indiviza a fiecarui apartament si sunt suportate de catre TOTI proprietarii, indiferent daca locuiesc la demisol, parter sau la ultimul etaj. Doar energia electrica pentru functionarea ascensorului se repartizeaza pe numarul de persoane care locuiesc in aceea luna in condominiu, iar persoanele care locuiesc la demisol sau parter sunt scutite daca la etajele superioare nu exista uscatorie sau alt spatiu pe care sa il foloseasca acestea.