avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate plata utilitati - lift
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

plata utilitati - lift

cum se calculeaza contributia proprietarilor la plata facturii lunare de intretinere a liftului?
conform legii 270/2007.......nu prea reiese clar......
in functie de cota parte indiviza sau pe numar de persoane.....?
daca intr-un apartament de 75 mp locuiesc 5 persoane, care folosesc liftul.....si la alt apartament de aceleasi dimensiuni, sta o singura batranica......vor plati la fel....?
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2017
adivasiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: adivasiu , utilizator 12:22, 21 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reiese foarte clar din HG 1588/2007.

1. Pe nr de persoane se repartizeaza energia electrica pentru functionarea ascensorului

SECTIUNEA 2: Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane
Art. 34
Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
Art. 35
Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.

2. Pe cota parte indiviza se repartizeaza intretinerea si reparatiile ascensorului

SECTIUNEA 4: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Acum este suficient de clar?;)
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2017
cyan, moderator
adivasiu a scris:



conform legii 270/2007.......nu prea reiese clar......



Legea nr. 270/2007 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
in vigoare de la 07.10.2007,nu precizeaza dispozitii operabilein cadrul asociatiilor de proprietari/locatari
Liftul reprezinta parte comuna,iar cheltuielile lunare aferente se calculeaza in temeiul disp HG nr 1588/2007 art 43,art 44
Energia electrica aferenta functionarii liftului-poate fi dispusa de adunarea generala sa nu fie suportata de proprietarii care locuiesc la parter,mezanin
e clar....nu citisem hg 1588/2007. multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Lift si cheltuieli comune buigaa buigaa Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)