avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap Accentuat

Buna seara,

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:

La compania in care lucrez avem o angajata care a intrat in concediu de crestere si ingrijire copil (CIC) in urma cu 3 ani.
Initial si-a facut cererea pe 2 ani, iar anul trecut la implinirea copilului a 2 ani ne-a adus un "Certificat de incadrare a copilului intr-un grad de handicap - gradul de handicap Mediu" si i-am prelungit concediul pe inca 1 an.
Anul acesta, la implinirea copilului a 3 ani, ne-a adus un alt "Certificat de incadrare a copilului intr-un grad de handicap - gradul de handicap Accentuat", care este valabil 12 luni de la data eliberarii.
In acest caz cum voi proceda, voi prelungi suspendarea in baza Codului Muncii, art. 51, b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani; - afectiunea de care sufera copilul fiind intercurenta, avand in vedere ca a evoluat de la Mediu la Accentuat?

Multumesc,


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:38, 23 Septembrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...

2. Asadar ii prelungiti suspendarea CIM cu art.51(1), lit.b) din Codul muncii.

3. Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu certificatul de handicap salariata merge la Primarie (unde a depus actele pentru CCC pana la 3 ani) si solicita concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani.
Buna ziua,

In cadrul societatii noastre exista un caz asemanator . O singura nedumerire am. Daca mama obtine concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, ( care sufera de un handicap grav) cim va mai fi suspendat la cerere sau se considera suspendare de drept si nu se opereaza in Revisal. Mentionez ca, copilul are 5 ani, iar mama se afla in CCC pentru cel de al doilea copil care peste 2 sapt. va implini 2 ani.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
monicalirca, utilizator
1. Prelungirea suspendarii CIM pentru CCC nu este o suspendare de drept, ea se face la cererea salariatei.

2. Inregistrati in Revisal noua cerere de suspendare a CIM.
buna ziua,
in cazul in care mi-am prelungit concediul de crestere copil de la 2 ani la 3 ani (copilul are astm), am voie sa-l duc la camin pana la ora 12?
exista o lege care interzice acest lucru?

Nu exista niciun act normativ care sa va interzica sa duceti copilul la cresa/gradinita pe durata CCC.

Alte discuții în legătură

Prelungire indemnizatie pana la 3 ani ptr copil cu handicap mierloianamaria mierloianamaria Buna ziua.As dori sa stiu si eu daca se poate prelungi concediu de crestere al copilului de la 2 la 3 ani si in ce conditii.Baiatul meu s-a nascut cu ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu crestere copil de la 2 la 3 ani. ELENA_M10 ELENA_M10 Buna ziua, as vrea sa stiu in ce masura se poate prelungi concediu de maternitate de la 2 la 3 ani pentru urmatoarea situatie:fetita mea de 1 an si 8 luni a ... (vezi toată discuția)
Prelungire indemnizatie copil dumitru1984 dumitru1984 Buna ziua copilul meu face 3 ani in mai anul viitor si vreau sa prelungesc perioada cu inca un an are astm bronsic sotia beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)