Buna seara.
Am rugamintea sa postati opinii care sa ma ajute sa evit plata unei amenzi de la ITM.Multumesc, anticipat, pentru orice punct de vedere.
Situatia este urmatoare:
Societatea a primit o amenda in valore de 5.000 lei pentru netransmiterea/neoperarea in "Revisal" a "programului redus de lucru" de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana (acea suspendare a CIM pentru motive economice, structurale...etc. prevazuta la art. 52 alineatul 3 din Codul Muncii). Nici nu mai conteaza contextul in care am interpretat imprudent articolele 52 litera c) si 52 alineatul 3 din Codul Muncii, vis-a-vis de variantele de operare in "Revisal" (pe scurt):
- am considerat ca in Codul Muncii sunt 3 variante de suspendare pentru motive economice:
a) fostul "somaj tehnic" pana la 30 zile, cu plata a 75% din salariu - 52(c) din Codul Muncii;
b) fostul "somaj tehnic" cu o durata mai mare de 30 zile, tot 75 % din salariu - 52 alineatul 3 (prima propozitie din fraza, pana la [...] "angajatorul va avea posibilitate [...]";
c) programul redus de lucru propriu zis (art. 52 alineatul 3, propozitia a doua din fraza - "[...] angajatorul VA AVEA POSIBILITATEA reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana [...].
Fata de aceste 3 variante, am identificat in "Revisal", ca optiuni, doar primele doua variante, cu atat mai mult cu cat, anterior aplicarii programului redus de lucru nu a existat "somaj tehnic".
Programul redus de lucru s-a aplicat acum un an (in 2012), amenda a venit "acum". Sper intr-o prescriptie (> 6 luni).
Alta "speranta" este transformare amenzii in avertisment (in peste 11 ani de activitate firma nu a mai primit amenzi si nici alt avertisment), evident, dupa o eventuala "plangere contraventionala". Nu stiu cum sa procedez si chiar daca ar depinde 100% drumul pe care-l aleg, tot sunt in mare dilema, astfel:
1) firma plateste, in 48 de ore, amenda (redusa la 1/2, adica 2.500 lei) dupa care contesta amenda in instanta;
2) contesta, direct, amenda, prin plangere contraventionala.
Ideea este ca directorul societatii doreste sa-mi impute amenda, situatie deloc fericita.:(
Daca se va plati jumatate, in 48 de ore, se mai poate contesta in instanta, ulterior?
Va multumesc, anticipat, pentru raspunsuri.
Am mare nevoie de "suport"...mai ales ca "gravitatea sociala a faptei" pare...zero (nu e pagubit bugetul de stat, nu sunt "defavorizati" salariatii - deciziile emise de societate au produs efecte de acum un an si nu au fost contestate in 30 de zile); simpla evidentiere a acestor 4 zile pe luna de program redus, in "Revisal", este pur..."statistica"; in cel mai rau caz i-ar fi putut defavoriza daca apareau - ar fi iesit un "pomelnic" de "raport per salariat" din "Revisal", cu peste 25 de randuri, cu cate o zi de suspendare, ceea ce ar fi diminuat sansa lor la un credit (chiar daca bancile cer adeverinte cu venitul net, in principal).
Spre exemplu, la o firma cu 300 de salariati, cu 6 luni de program redus de lucru intr-un an, trebuie sa "operezi" de 7.200 de ori doar programul redus; cu o medie de 3 minute - daca ai un PC bun = sa faci doar asta 360 de ore#-o. In fine, scuze pentru calculele astea...:sorry:
Revin cu rugamintea in privinta amenzii.Multumesc!
Cel mai recent răspuns:
Aqua_blue , utilizator
15:02, 26 Ianuarie 2015