avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM pentru netransmiterea \\"programului redus ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM pentru netransmiterea "programului redus de lucru" (suspendare CIM conf. art. 52 al.3 CM).

Buna seara.

Am rugamintea sa postati opinii care sa ma ajute sa evit plata unei amenzi de la ITM.Multumesc, anticipat, pentru orice punct de vedere.

Situatia este urmatoare:
Societatea a primit o amenda in valore de 5.000 lei pentru netransmiterea/neoperarea in "Revisal" a "programului redus de lucru" de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana (acea suspendare a CIM pentru motive economice, structurale...etc. prevazuta la art. 52 alineatul 3 din Codul Muncii). Nici nu mai conteaza contextul in care am interpretat imprudent articolele 52 litera c) si 52 alineatul 3 din Codul Muncii, vis-a-vis de variantele de operare in "Revisal" (pe scurt):
- am considerat ca in Codul Muncii sunt 3 variante de suspendare pentru motive economice:
a) fostul "somaj tehnic" pana la 30 zile, cu plata a 75% din salariu - 52(c) din Codul Muncii;
b) fostul "somaj tehnic" cu o durata mai mare de 30 zile, tot 75 % din salariu - 52 alineatul 3 (prima propozitie din fraza, pana la [...] "angajatorul va avea posibilitate [...]";
c) programul redus de lucru propriu zis (art. 52 alineatul 3, propozitia a doua din fraza - "[...] angajatorul VA AVEA POSIBILITATEA reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana [...].
Fata de aceste 3 variante, am identificat in "Revisal", ca optiuni, doar primele doua variante, cu atat mai mult cu cat, anterior aplicarii programului redus de lucru nu a existat "somaj tehnic".
Programul redus de lucru s-a aplicat acum un an (in 2012), amenda a venit "acum". Sper intr-o prescriptie (> 6 luni).
Alta "speranta" este transformare amenzii in avertisment (in peste 11 ani de activitate firma nu a mai primit amenzi si nici alt avertisment), evident, dupa o eventuala "plangere contraventionala". Nu stiu cum sa procedez si chiar daca ar depinde 100% drumul pe care-l aleg, tot sunt in mare dilema, astfel:

1) firma plateste, in 48 de ore, amenda (redusa la 1/2, adica 2.500 lei) dupa care contesta amenda in instanta;
2) contesta, direct, amenda, prin plangere contraventionala.

Ideea este ca directorul societatii doreste sa-mi impute amenda, situatie deloc fericita.:(

Daca se va plati jumatate, in 48 de ore, se mai poate contesta in instanta, ulterior?

Va multumesc, anticipat, pentru raspunsuri.
Am mare nevoie de "suport"...mai ales ca "gravitatea sociala a faptei" pare...zero (nu e pagubit bugetul de stat, nu sunt "defavorizati" salariatii - deciziile emise de societate au produs efecte de acum un an si nu au fost contestate in 30 de zile); simpla evidentiere a acestor 4 zile pe luna de program redus, in "Revisal", este pur..."statistica"; in cel mai rau caz i-ar fi putut defavoriza daca apareau - ar fi iesit un "pomelnic" de "raport per salariat" din "Revisal", cu peste 25 de randuri, cu cate o zi de suspendare, ceea ce ar fi diminuat sansa lor la un credit (chiar daca bancile cer adeverinte cu venitul net, in principal).
Spre exemplu, la o firma cu 300 de salariati, cu 6 luni de program redus de lucru intr-un an, trebuie sa "operezi" de 7.200 de ori doar programul redus; cu o medie de 3 minute - daca ai un PC bun = sa faci doar asta 360 de ore#-o. In fine, scuze pentru calculele astea...:sorry:
Revin cu rugamintea in privinta amenzii.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aqua_blue , utilizator 15:02, 26 Ianuarie 2015
Am castigat procesul cu ITM pe aceasta speta, atat in prima instanta cat si in recurs. Programul redus de lucru nu este o suspendare a contractului individual de munca.
:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operare in revisal suspendare cim (art.52 alin.3 din cm) pentru fost salariat! RobinHood RobinHood Buna seara! Va rog foarte mult sa va exprimati opinia in legatura cu o posibila solutie la o problema atat de natura \\"tehnica\\" cat si juridica: doresc ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)
Reducerea temporara a activitatii Frantzy16 Frantzy16 Buna ziua, Pentru reducerea temporara a activitatii de la 5 la 4 zile conform art 52 (3) C.Muncii, e nevoie de Hot Aga sau e sufienta o decizie interna in ... (vezi toată discuția)