avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare investitii in casa fostului socru
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare investitii in casa fostului socru

Buna ziua,in urma cu 3 ani mai exact in 2010 in imobilul socrului meu am facut unele imbunatatiri de o valoare destul de mare,avand ca dovada toate facturile si bonurile fiscale.Acum fiind proaspat divortat as dorii sa-mi recuperez acest prejudiciu,pt ca pe calea medierii nu gasesc niciun raspuns nici din partea socrului nici din cea a fostei sotii.Ce sanse am sa-mi recuperez banii deoarece sunt de acord sa-i las bunurile achizitionate.Multumesc!
Sunt pe numele dvs. facturile?Aveti un dr. de creanta.
Trebuie sa deschideti un proces de partaj, prin care sa solicitati impartirea bunurilor comune. Impartirea bunurilor se poate realiza prin mai multe modalitati: partajarea in natura daca este posibil sau atribuirea bunului unuia dintre soti cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt sot. Trebuie sa demnostrati care este cota dvs de participare la dobandirea bunurilor comune, pt ca regula este ca bunurile apartin in cota de 50% fiecarui coproprietar. Daca ati contribuit cu mai mult de 50% la dobandirea bunurilor comune va trebui sa dovediti acest lucru. In cazul dvs daca imobilul nu a fost bun comun, iar obiectul partajului il constituie doar imbunatatirile aduse imobilului, in functie de valoarea acestor investitii si a cotei dvs de participare la realizarea lor, va trebui sa vi se achite o suma cu titlu de despagubiri.
Toate facturile sunt pe numele meu emise iar ca locatie imobilul socrului.Am inteles ca exista o perioada de prescriere a acestor facturi,este adevarat sau nu?Daca da care este aceasta?
3 ani. S-ar putea ca procesul sa fie f greu. Instanta de multe ori lasa de dorit. Va trebuie un avocat care sa vrea sa va reprezinte interesele. Taxa de timbru este de 3% din valoarea imbunatatirilor. Fiind facute in timpul casatoriei, aceste imbubunatatiri, pana la proba contrarie sunt 50-50 cu fosta sotie. Aveti grija. Fostul socru poate veni cu martori mincinosi care sa spuna ca el v-a dat banii pt a merge si a cumpara materialele pt. imbunatatiri.
Luati in calcul, taxa de timbru, onorariu avocat (care poate fi in jur de 2-3000 lei), nervi si nesansa sa nu se faca dreptate. Orice e posibil.
Eu trec prin asa ceva de aproape 2 ani si stiu ce inseamna.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj valerica123 valerica123 Buna ziua! As dori sa va intreb ce drepturi am in cazul unui partaj in situatia urmatoare: Imobilul in care am locuit impreuna cu fostul sot ... (vezi toată discuția)
Partaj MISAMIHAI MISAMIHAI Buna ziua,incep a va spune ca am terminat cu procesul de divort si acum va rog sa imi spuneti si mie daca am vreo sansa daca intentez si eu un proces pt ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)