avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua!
As dori sa va intreb ce drepturi am in cazul unui partaj in situatia urmatoare: Imobilul in care am locuit impreuna cu fostul sot aproximativ 23 ani, este proprietatea defunctului meu socru (decedat cu doi-trei ani inainte de pronuntarea divortului nostru) dupa care nu s-a dezbatut inca susccesiunea. Acest imobil a fost consolidat si renovat interior-exterior in totalitate pe perioada casniciei noastre, plus dotat cu mobilier, sursa de incalzire centrala termica, baie, bucatarie cu toate cele necesare, etc. In curtea imobilului au mai fost construite anexe gospodaresti. Pe parcursul casniciei am avut calitatea de salariat aproximativ 12 ani, in restul anilor, m-am ocupat de casa si copii, intretinerea tuturor membrilor gospodariei si de diverse activitati agricole impreuna cu familia. In acesti din urma ani, realizam si venituri care nu pot fi dovedite cu acte. Tot pe parcursul casniciei am achizitionat un teren intravilan, tractor cu toata gama de utilaje agricole, doua autoturisme, etc. In timpul separarii in fapt, fostul sot a vandut un autoturism si tractorul cu toata gama de utilaje agricole si si-a insusit banii rezultati din vanzarea acestora, in prezent existand numai un autoturism pentru care, eu singura, la un moment dat, am contractat un credit de la banca in scopul achizitionarii lui pentru care detin dovezi de la banca (contract, chitante). Mentionez ca nu detin dovezi privind costurile materialelor folosite pentru renovarea imobilului ci numai facturi privind achizitionarea de utilaje agricole, a terenului intravilan, a mobilierului. Mai precizez ca fostii socri erau pensionari si fostul sot salariat pe aproape toata perioada casniciei cu exceptia a doi sau trei ani. Va rog sa-mi spuneti daca pot castiga din procesul de partaj o suma de bani echivalenta cu contributia mea adusa in acea gospodarie, renuntand la impartirea bunurilor dobandite in comun. Nu m-ar ajuta cu nimic o mobila de dormitor sau o centrala termica, in conditiile in care nu detin o casa de locuit... Va multumesc anticipat pentru raspuns! Cu stima, Valerica.
Cel mai recent răspuns: valerica123 , utilizator 09:04, 20 Decembrie 2017
Nu trebuie sa renuntati la impartirea bunurilor comune. Cereti ca bunurile sa-i ramana lui cu obligatia sa va achite o sulta (bani) de 1/2 din valoarea bunurilor, Aveti de asemenea drept de creanta pt 1/2 din valoarea imbunatatirilor aduse imobilului in timpul casatoriei si a anexelor. Si terenul, tractorul ,autoturismul toate sunt bunuri comune la care aveti si dvs o cota de 50%.(asa se prezuma).Daca unul din soti cere o cota mai mare de 50% trebuie sa aduca dovezi ca a contribuit mai mult la achizitionarea bunurilor.
Multumesc mult pentru raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totul tine de dovezi. Cu cat perioada scursa de la divort e mai mare, cu atat si dovezile se sting.
Aveti drept de a cere imbunatatirile din imobil in masura in care dovediti ca ati contribuit, impotriva mostenitorilor si nu doar a fostului sot.
Bunurile mobile inseamna partaj. Nu conteaza ca au fost vandute, cereti contravaloarea lor sa fie impartita.
Va multumesc mult pentru raspuns si dumneavoastra! Divortul s-a pronuntat la sfarsitul anului in 2015 iar fostul sot este singur la parinti, prin urmare mosteneste totul impreuna cu fosta soacra. Cu stima, V.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune la divort ursu misu ursu misu as ruga pe cineva sa ma lamureasca asupra unei spete sora mea a fost casatorita timp de 10 ani cumnatul meu detinea o garsoniera dinainte de ... (vezi toată discuția)
Partaj-firma-studiu de caz Pukka Pukka Buna seara, Studiu de caz: doi soti divorteaza, sotul este asociat unic la o firma cu profil zootehnic si agricol. Profesia sa este de medic veterinar. ... (vezi toată discuția)
Buna seara. sunt căsătorită timp de 24 de ani cu soțul meu. ... MelaMela MelaMela Buna seara. Sunt căsătorită timp de 24 de ani cu soțul meu. Locuim împreuna cu părinții mei, casa e pe numele tatălui meu. De ceva timp avem probleme ... (vezi toată discuția)