avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uz de fals - elementele constitutive ale infractiunii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uz de fals - elementele constitutive ale infractiunii

conducator auto , oprit de politie , radar, amenda.
pana aici totul este clar , doar ca la control conducar=torul auto a predat politistului talonul de la alta masina .
acum poza radar e cu o masina , procesul verbal de sanctiune e aferent altei masini .
conducatorul auto a fost amendat pentru viteza si ar vrea sa faca plangere impotriva procesului verbal .

conform datelor procesul verbal de contraventie nu indeplineste cerintele prevazute de OG 2/ 2001 , ar fi nul pentru ca este emis eronat .

dar impotriva conducatorului auto se poate dechide dosar penal ceva , de catre organele de politie? ca a dat alt talon?
#-o

Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:49, 3 Aprilie 2013
Da,conducatorul auto ar putea fi subiect activ al infractiunii de fals privind identitatea prevazuta la art.293 Cod Penal,daca se dovedeste ca ar fi intreprins urmatoarele acte materiale:
-prezentarea sub o identitate falsa
-atribuirea unei asemenea identitati altei persoane, pentru a induce sau a mentine în eroare un organ sau o institutie de stat sau o alta unitate dintre cele la care se refera art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul,
-încredintarea unui înscris care serveste pentru dovedirea starii civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fara drept.
conducatorul auto a prezentat talonul altei masini, in rest actul de identitate si permisul auto au fost prezentate cele reale.
intamplarea face ca politistul nu a verificat masina si nu si-a dat seama ca era alt talon si astfel a redactat procesul verbal de sanctiune pe numele corect al conducatorului auto dar facand referire la alta masina ,

in aceasta situatie procesul verbal e nul .

dar conducatorul auto poate fi incriminat in vre-un fel ?

nici conducatorul auto si nici politistul nu si-au dat seama la momentul intocmirii procesului verbal ca este alt talon.

Conducatorul auto,daca a actionat cu intentie prezentand un talon care nu-i apartinea ,stiind acest aspect,poate fi subiect activ al infractiunii amintite in raspunsul anterior.In caz contrar,nu i se poate imputa fapta penala.
Sincer eu nu vad vreo infractiune aici. Este o simpla greseala, mai ales, daca respectiva persoana mai avea un auto.
Pe de alta parte, nu cred ca va avea sanse sa castige contestatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pedeapsa primeste pt ca a dat o copie dupa permis violeta80 violeta80 ce pedeapsa se aplica unui cetatean, daca se afla ca el a dat o copie dupa permisul lui unui prieten. Acea copie probabil ca, prietenul a folosit-o de mai ... (vezi toată discuția)
Amenda auto ContSters159316 ContSters159316 buna ziua am urmatoarea situatie , amenda auto aplicata pentru conducere cu viteza si retinere permis auto . insa autorul conducea o masina cu nr xxx dar ... (vezi toată discuția)
Conducerea autoturismului cu permisul suspendat; prezentarea de date false adi23 adi23 buna ziua! am si eu o problem grava si as avea nevoie urgent de un raspuns competent! mi-a fost suspendat permisul pt depasirea limitei de viteza......pe ... (vezi toată discuția)