avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara - poate fi dispusa daca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara - poate fi dispusa daca salariatul nu vrea sa semneze de primire convocatorul?

Buna ziua, sunt intr-o situatie pe care nu prea am gasit-o prezentata in diversele surse de informare, anume:
De pe 11 martie un angajat nu a mai venit pur si simplu la lucru, nu e de gasit si deci, ca angajator am demarat procedura de cercetare disciplinara. Am ajuns in faza in care, angajatul, dupa ce a fost convocat in scris la firma pentru audiere in cadrul procedurii de cercetare disciplinara, nu s-a prezentat la audiere. Intre timp confirmarea de primire a scrisorii de convocare s-a intors de la posta, cu mentiunea: lipsa de la domiciliu, avizat, reavizat, expirat termen de pastrare. In acest caz nu pot afirma ca acesta nu avrut sa ridice de la posta recomandata. Pot sa-l concediez, pe motive disciplinare? Mentionez ca nu exista nici un fel de motive obiective, care sa motiveze absenta lui de la convocare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 2 Aprilie 2013
Buna ziua,

In speta dumneavoastra apreciez ca sunt aplicabile prevederile art.251 alin.3 din Codul muncii.

Atentie insa la intocmirea deciziei de aplicare a sanctiunii, trebuie intocmita cu respectarea stricta a prevederilor art.252 C.muncii.

O zi buna.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile mentionate fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin urmare, angajatorul poate sanctiona salariatul fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile daca acesta nu se prezinta la convocare. Asadar, salariatul poate fi sanctionat fara a mai fi necesara cercetarea disciplinara, aceasta nemaiputandu-se realiza in lipsa salariatului.
Buna ziua

Contractul individual de munca poate fi suspendat pentru absente nemotivate,in cond. stabiite de ccm, contractul individual de munca si regulamentul intern.-art.51 alin 2C.muncii
Daca nu exista o atare prevedere in niciunul dintre actele societatii enumerat anterior, absenta de la serviciu este considerata o abatere grava ,care trebuie cercetata si sanctionata ,asa cum ati procedat
In legatura cu modul de comunicare;potrivit codului muncii, comunicarea actului respectiv se face direct salariatului cu confirmare de primire, iar in cazul in care refuza sa primesca,prin scrisoare recomandata la domiciliu sau resedinta comunicata de acesta.
Dv. ati utilizat intocmai modilitatea indicata de codul muncii.Pentru ca, totusi este vorba despre o desfacere de contract,(chiar daca ea vine pe fondul absentelor nemotivat de lunga durata) si pentru ca nu aveti un refuz expres precizat din partea salariatului, pentru un plus de siguranta este util sa faceti comunicarea deciziei si prin executor judecatoresc.,
E adevarat ca transmiterea prin executor va costa cu cativa lei mai mult, dar asa se poate dovedi refuzul salariatului de a primi convocarea la comisia de disciplina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat nu ridica convocator disciplinar meridianbet_hr meridianbet_hr Buna! Ma confrunt cu o situatie pe care poate ati intalnit-o si voi pana acum. La momentul in care am inceput sa lucrez la actuala firma am gasit pontate ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca pt absente nemotivate carmen64 carmen64 am mai multi angajati care lipsesc nemotivat de mai mult de o luna de zile ce pot sa fac in cazul lor? cum pot sa le desfac contractul ? (vezi toată discuția)