Buna ziua, sunt intr-o situatie pe care nu prea am gasit-o prezentata in diversele surse de informare, anume:
De pe 11 martie un angajat nu a mai venit pur si simplu la lucru, nu e de gasit si deci, ca angajator am demarat procedura de cercetare disciplinara. Am ajuns in faza in care, angajatul, dupa ce a fost convocat in scris la firma pentru audiere in cadrul procedurii de cercetare disciplinara, nu s-a prezentat la audiere. Intre timp confirmarea de primire a scrisorii de convocare s-a intors de la posta, cu mentiunea: lipsa de la domiciliu, avizat, reavizat, expirat termen de pastrare. In acest caz nu pot afirma ca acesta nu avrut sa ridice de la posta recomandata. Pot sa-l concediez, pe motive disciplinare? Mentionez ca nu exista nici un fel de motive obiective, care sa motiveze absenta lui de la convocare.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile mentionate fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin urmare, angajatorul poate sanctiona salariatul fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile daca acesta nu se prezinta la convocare. Asadar, salariatul poate fi sanctionat fara a mai fi necesara cercetarea disciplinara, aceasta nemaiputandu-se realiza in lipsa salariatului.
Contractul individual de munca poate fi suspendat pentru absente nemotivate,in cond. stabiite de ccm, contractul individual de munca si regulamentul intern.-art.51 alin 2C.muncii
Daca nu exista o atare prevedere in niciunul dintre actele societatii enumerat anterior, absenta de la serviciu este considerata o abatere grava ,care trebuie cercetata si sanctionata ,asa cum ati procedat
In legatura cu modul de comunicare;potrivit codului muncii, comunicarea actului respectiv se face direct salariatului cu confirmare de primire, iar in cazul in care refuza sa primesca,prin scrisoare recomandata la domiciliu sau resedinta comunicata de acesta.
Dv. ati utilizat intocmai modilitatea indicata de codul muncii.Pentru ca, totusi este vorba despre o desfacere de contract,(chiar daca ea vine pe fondul absentelor nemotivat de lunga durata) si pentru ca nu aveti un refuz expres precizat din partea salariatului, pentru un plus de siguranta este util sa faceti comunicarea deciziei si prin executor judecatoresc.,
E adevarat ca transmiterea prin executor va costa cu cativa lei mai mult, dar asa se poate dovedi refuzul salariatului de a primi convocarea la comisia de disciplina.
Absente
comancorinaadelina
Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)